Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

güneş kremi ne işe yarar

Son yıllarda önemi daha anlaşılır hale gelen güneş kremi, sağlık açısından pek çok yarar sağlıyor. Uzmanlar, ultraviyole ışınlarının zararlarına karşı önlem almadan güneşe çıkılmaması konusunda uyarıyor. Özellikle yazları güneşe direkt maruz kalmak pek çok sağlık sorununu beraberinde getirebiliyor. Günümüzde çoğu bilinçli birey yalnızca güneşlenirken değil evden çıkarken de koruyucu kullanıyor.

Güneş ışınlarının zararları etkileri konusunda bilinçlilik kazanıldıkça güneş kremi kullanımı giderek yaygınlaştı. Günümüzde çeşitli özelliklerde ve kalitede çok sayıda markaya ait ürün bulabilmek mümkün… Birçok cilt problemini önleyen koruyucular, doğru kullanıldığı takdirde güneşten maksimum derecede faydalanmayı sağlıyor. Aynı zamanda cilt güzelliğine de katkı sunan bu kremleri biraz daha yakından tanıyalım.

 

Güneş Kremi Nedir?

Güneş kremi, cildine önem veren herkesin dört mevsim kullanması gereken bir üründür. Uzun süre koruyucu kremlerin yaz aylarında güneşlenirken kullanılması gerektiği düşünüldü. Ancak güneş ışınları kış aylarında da ciltle direk temas ediyor ve uzun vadede ciddi rahatsızlıklara kapı aralıyor. Bu sebeple yaz kış zararlı ultraviyole ışınlardan korunmak için kullanılır.

Ozon tabakasının delinmesi dünyamız üzerinde bazı olumsuz etkilere yol açtı. Güneş ışınlarının daha az kırılma yaşayarak güçlü bir şekilde yeryüzüne ulaşması da bu etkiler arasında. Bu ışınlar kış mevsiminde yaşanan kapalı havalarda dahi insan sağlığını etkilemeye devam ediyor. Güneş kremi cilt üzerinde koruyucu tabaka oluşturarak ışınların direk olarak emilmesini engelliyor.

Güneş ışınlarından doğru ve yeterli olarak faydalanmak sağlık için neredeyse kaçınılmaz bir zorunluluk. “Güneş girmeyen eve doktor girer.” diye boşuna söylememişler. Lakin güneş, fazlası insan sağlığı için zarar olan ultraviyole (UV) ve infrared (IR) ışınlar yayıyor. Jel, sprey, losyon formlarında bulunabilen güneş kremi, bu ışınları yansıtıyor veya dağıtıyor.

Güneş kremi, SPF (Güneş koruma faktörü) olarak adlandırılan değerlerle derecelendiriliyor. SPF seçimi yaparken ne kadar süre ve hangi saatlerde güneşe maruz kalacağınızı belirlemelisiniz. Yaz sezonunda öğle saatlerini güneş altında geçirecekseniz yüksek SPF değerli ürünler seçmelisiniz. Diğer mevsimlerde düşük faktörlü ürünler kullanabilirsiniz. 30 SPF veya 50 SPF en çok kullanılan değerlerdendir.

 

Güneş Kreminin Faydaları Nelerdir?

Faydalarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için güneş kremi önerileri arasından iyi bir ürün seçimi yapmalısınız. Cilt tipinize, kullanım şeklinize ve zamanına uygun, kaliteli bir koruyucu tercih etmelisiniz. Yaz aylarında denize veya havuza girerken kullanacaksanız terlemeye ve suya karşı dayanıklı bir ürün kullanmalısınız. Güneş kreminin en bilinen yararları arasında;

  • Cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyarak cilt yanıklarını ve kanserlerini önleyici etkiye sahiptir.
  • Cilt lekelerini, yaşlanmaya bağlı cilt deformasyonlarını önler ve geciktirir.
  • Ciltte oluşan ton değişikliklerinin veya farklılaşmaların giderilmesini sağlar.
  • Cilde ihtiyacı olan nemi kazandırarak daha ışıltılı ve canlı görünmesine yardımcı olur.
  • Cildin hava kirliliğine maruz kalmasını önler ve kötü etkilerini azaltır.

Dermatologlar, güneş ışınlarından doğru şekilde faydalanarak doğal şekilde D vitamini almak gerektiğini söylüyor. Bunun için doğru beslenme ile birlikte günde 15 dakika güneşlenmek yeterli. Güneş kremi, güneşlenmeden yaklaşık 20 dakika önce uygulandığında ve iki saatte bir tazelendiğinde daha etkili oluyor. Ayrıca çocuklar ve bebekler ihmal edilmemeli, yaşa uygun ürün seçilmelidir.

 

En Uygun Fiyatlarla Bioderma Photoderm Max Spf50+ Güneş Spreyi 200 ml Satın Almak İçin TIKLA!

 

Hangi Zamanlarda Güneş Kremi Kullanılmalı?

Güneş kremi, hangi mevsimde olursa olsun güneş ışınları ile doğrudan temas edileceği durumlarda kullanılmalı. Yaşlılar, çocuklar ve hassas ciltlere sahip olan bireyler özellikle dikkatli olmalı. Güneşe çıkmadan 15-25 dakika önce cildin açıkta kalan tüm bölgelerine uygulamalısınız. 2-3 saatte bir tazeleyerek dışarıda bulunduğunuz sürece etkisinin devam etmesini sağlamalısınız.

 

Kimler Güneş Kremi Kullanmalı?

Mağazalarda yetişkinler ve çocuklar için farklı ürün özelliklerinde güneş kremi satılır. Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalacak olan tüm bireyler koruyucu kremler kullanmalıdır. Yaz aylarında havuz veya deniz kenarında güneşlenirken kullanıcının yaşına uygun bir ürün tercih etmelisiniz. Ayrıca bronzlaştıktan sonra güneş kremine ihtiyacınızın kalmadığı doğru değildir.

Yaşlılıkta ortaya çıkan cilt lekelerinin artmasını engellemek isteyenler muhakkak kullanmalıdır. Hassas ciltlere sahip bireyler yaz kış ayır etmeden güneş ışınlarıyla direk temas etmekten kaçınmalıdır. Uzun süre güneş altında çalışanlar, doğrudan güneş ışınlarının vurduğu pencere yakınında bulunanlar için gerekliliktir. Kısacası güneş kremi genç yetişkin, çocuk yaşlı herkesin cilt sağlığı için önemlidir.

 

En Uygun Fiyatlarla Avene Sunscreen SPF50 Spray 200 ml Satın Almak İçin TIKLA!

Etiketler: dermojet
Mayıs 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR