Cilt Lekesi Nedir?

Cilt Lekesi Nedir?

Cilt lekeleri ciltteki küçük, düz ve koyu alanlardır. Boyutları değişiklik gösterir ve genellikle yüz, eller, omuzlar ve kollar gibi güneşe maruz kalan bölgelerde daha çok görülür. Cilt lekeleri 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerde çok yaygındır, ancak gençlerde de güneşte ne kadar vakit geçirdiklerine göre bu lekelere oluşabilir veya artabilir.

Cilt lekeleri kanserli büyümeler gibi görünebilir. Normal cilt lekeleri tedavi gerektirmez, ancak bunlar cildin çok fazla güneşe maruz kaldığının bir işaretidir ve cildinizin kendisini daha fazla güneş hasarından korumaya çalıştığı bir tepkime olarak ortaya çıkar. Kozmetik ürünlerle hafifletilebilir veya tamamen iyileştirilebilirler.

Düzenli olarak güneş kremi kullanarak ve güneşten kaçınarak cilt lekelerinin önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Cilt lekeleri tüm cilt tiplerinden insanları etkileyebilir, ancak açık tenli yetişkinlerde daha yaygındır. Çocuklarda yaygın olan ve güneşe maruz kalınmadığı dönemlerde kaybolan çillerin aksine, cilt lekeleri geçmez.

Cilt lekeleri:

  • Düz, oval, artan pigmentasyonlu alanlardır.
  • Genellikle ten rengi ila koyu kahverengidir.
  • Ellerin arkası, ayak üstü, yüz, omuzlar ve sırt üstü gibi yıllar içinde en çok güneşe maruz kalan bölgelerde meydana gelir.
  • Çil boyutundan daha büyüktür.
  • Belirli bölgelerde daha yoğunlaştıklarında daha belirgin hale gelebilirler.

 

Ne Zaman Bir Doktora Görünmeli?

Cilt lekeleri tıbbi bakım gerektirmez. Doktorunuzdan siyah veya görünüşü değişmiş lekelere bakmasını isteyebilirsiniz. Bu değişiklikler, ciddi bir cilt kanseri türü olan melanomun belirtileri olabilir.

Herhangi bir yeni cilt değişikliğinin bir doktor tarafından değerlendirilmesi en iyisidir, özellikle de bir leke:

  • Siyahsa
  • Büyüyorsa
  • Düzensiz bir sınırı varsa
  • Alışılmadık bir renk kombinasyonuna sahipse
  • Kanıyorsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

 

Cilt Lekesi Nedenleri

Cilt lekeleri aşırı aktif pigment hücrelerinden kaynaklanır. Ultraviyole (UV) ışık, cilde rengini veren doğal bir pigment olan melanin üretimini hızlandırır. Yıllarca güneşe maruz kalmış ciltte, melanin kümeleştiğinde veya yüksek konsantrasyonlarda üretildiğinde cilt lekeleri görülür.

Solaryum kullanılması da ayrıca cilt lekelerine neden olabilir.

 

Risk Faktörleri

Aşağıdaki durumlarda cilt lekeleri geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir:

Açık tenliyseniz

Sık veya yoğun güneşe maruz kalma veya güneş yanığı geçmişiniz varsa cilt lekesi geliştirmeniz daha olasıdır.

 

Cilt Lekesini Önleme

Tedaviden sonra cilt lekelerinden korunmak ve yeni lekelerden kaçınmaya yardımcı olmak için şu ipuçlarını izleyebilirsiniz:

10:00 -14: 00 arası güneşten kaçının. Güneş ışınları bu süre zarfında en yoğun olduğu için, günün diğer zamanlarında açık hava etkinlikleri planlamaya çalışın.

Güneş kremi kullanın. Dışarıya çıkmadan on beş ila 30 dakika önce, en az 30 güneş koruma faktörüne (SPF) sahip geniş spektrumlu bir güneş kremi uygulayın. Güneş kremini bolca uygulayın ve her iki saatte bir işlemi tekrarlayın - ya da yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık tekrarlayabilirsiniz.

Güneşten korunmak için, kollarınızı ve bacaklarınızı örten sıkı dokunmuş giysiler ve koruma sağlayan geniş kenarlı bir şapka tercih edebilirsiniz.

Güneşten korunma sağlamak için tasarlanmış giysiler giymeyi de düşünebilirsiniz. En iyi korumayı elde etmek için ultraviyole koruma faktörü (UPF) 40 ila 50 arasında etiketlenmiş kıyafetleri deneyin.

Etiketler: dermojet
Nisan 06, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR