Cildin Bariyer Fonksiyonunu Korumak ve Onarmak

Cildin Bariyer Fonksiyonunu Korumak ve Onarmak

 

Cildimizin dış etkenlerden korunması için bir kalkan görevi gören cilt bariyeri, cilt sağlığında oldukça önemli bir yere sahip. Sert hava koşulları, hava kirliliği gibi birçok zararlı faktörün cilt dokumuzu etkilemesini önleyen cilt bariyeri, zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı fonksiyonel bozulmalar yaşayarak işlevini yerine getiremeyebilir. Zarar gören ve bozulmaya uğrayan cilt bariyerimizi korumak ve onarmak için alınabilecek birçok önlem bulunur. Günlük cilt bakım rutininize ekleyebileceğiniz bu önlemler sayesinde, cilt bariyerinizi koruyabilir ya da onarabilirsiniz. Cilt bariyeri nedir, nasıl korunur, cilt bariyerini güçlendirenin yolları nedir? birlikte inceleyelim. 

 

Cilt Bariyeri Nedir?

 

Cilt bariyeri, cildimizin en dış tabakasında bulunan ve alt tabakaları koruyan bir dokudur. Vücudun korunmasındaki en önemli etkenlerden biri olan cilt bariyerini bir binanın duvarı gibi düşünebiliriz. İçerisinde yağ asitleri, seramid ve kolesterol gibi maddeler içeren bu doku, çift katmanlı olan bir lipit tabakası olarak da kabul edilir. Cildin dış katmanı olan cilt bariyeri oldukça ince gibi gözükse de içeriğinde yer alan doğal nemlendirici yağlar ve keratin sayesinde oldukça güçlü bir kalkan oluşturur. 

 

Çevresel her türlü zararlı etkenlere karşı cilt dokusunu koruyan bu bariyer sayesinde kötü maddelerin cilde nüfuz etmesi engellenir. Vücuttaki nemi tutmasıyla da önemli bir görevi yerine getiren cilt bariyerinin sağlıklı olması ve korunması cilt sağlığı için gereklidir.

 

Cilt Bariyerinin Zarar Görmesine Neden Olan Etkenler

 

Cildimiz günün 24 saati birçok dış etkene maruz kalır. Bu dış etkenlerin tamamı cilt dokumuza zarar vermese de büyük çoğunluğu zaman içerisinde cilt bariyerinde yıpranmalara neden olur. Bunun için cilt bariyerinin işlevini yerine getirebilmesi, alt tabakaların zarar görmesine engel olması gerekir. Cilt bariyerine zarar veren etkenlerin başında hava koşulları gelir. Çok kuru ya da çok nemli bir ortam cilt dokusunda bozulmalara yol açabilir. Ancak cilt bariyerine zarar veren etkenler bununla sınırlı değildir.

 

Uzun süre güneş ışığına direkt olarak maruz kalmak, ciltte tahrişe neden olabilecek çeşitli kimyasallar kullanmak, alerjen maddeler, zararlı madde içeren sabunlar, cildi sert bir şekilde temizlemek, fazla ya da yanlış cilt bakım ürünü kullanmak, psikolojik ve hormonsal nedenler cilt bariyerine zarar veren etkenler arasında yer alır. 

 

Cilt Bariyeri Nasıl Korunur ya da Onarılır?

 

Cilt bariyerini korumak ve onarmak için birçok yöntem denenebilir. Bu işlemler arasında sağlıklı beslenme, bol su tüketimi, düzenli cilt bakımı cilt temizliği, besleyici yağlar ve cilt bariyerini güçlendiren kremlerin kullanımı yer alır. Cilt bariyerinin kendini koruyabilmek için içerisinde doğal olarak bulunan asit değerinin fazla kimyasal kullanımı ya da yanlış uygulamalar ile zarar görmesi ise en çok görülen durumlardan biridir. Bu nedenle cilt bariyerini korumak için uygulayacağınız her adımın, kendi cildinizin ihtiyaç duyduğu bakım olması oldukça önemlidir. 

 

Cildi nazikçe temizlemek, nemlendirici bakım kremlerini ve serumlarını kullanmak cilt bariyerini iyileştirmek ve korumak için oldukça etkili sonuçlar verecektir. Ancak cildinizi tanımanız, ihtiyacı olan bakımı bilmeniz, cilt dokunuza zarar vermeden bakım yapabilmeniz için gereklidir. Fazla ürün kullanmak, sık sık peeling yapmak cildinize zarar verebilir. Kullandığınızda cildinizin tepki vermesine neden olan bakım ürünlerini tekrardan kullanmamanız gerekir. Bu tip durumlarda ise uzman bir dermatologdan yardım almayı ihmal etmeyin. 

 

 


 
Etiketler: dermojet
Ekim 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR