Probiyotikler ve Cilt Güzelliği İlişkisi

Probiyotikler ve Cilt Güzelliği İlişkisi

 

Her gün bir kase yoğurt yemenin bağırsak problemlerini uzak tuttuğunu artık biliyorsunuzdur. Fakat bu işlevinin yanı sıra probiyotik içermesiyle cilt güzelliğinize de katkı sağladığını biliyor muydunuz?

Vücudumuzun her bölgesinin kendine özgü (çoğunlukla iyi) virüs, mantar ve bakteri mikrobiyomu vardır. Doktorlar vücudumuzdaki en büyük organ olan cildimizdeki mikrobiyomun iltihaplanmayı düzenlediğini ve patojenlere karşı bir bariyer görevi gördüğünü açıklıyor. Bağırsak mikrobiyomumuzdaki ekosistem dengesizleştiğinde enfeksiyonlara veya akne, egzama ve roza gibi cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.

 

Mikrobiyom Cilt Bakımı

Araştırmalar, prebiyotikler, probiyotikler ve postbiyotikler içeren cilt bakımı ürünlerinin sağlıklı mikropları dengeye geri getirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Dengeli bir mikrobiyom; egzama, akne, kuru cilt ve hatta UV hasarına bağlı kırışıklıklar ve cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

 

Nasıl?

Hem prebiyotikler hem de probiyotikler ağızdan (hap olarak) veya topikal olarak (krem ile) kullanılabilir. Postbiyotikler topikal olarak kullanılır.

Bağırsağınızda olanların cildinizi etkilediği ve bunun tam tersinin de etkili olduğu düşünülünce ağızdan probiyotik almanın iltihabı azalttığı ve cilde fayda sağladığı görülmüştür.

Bazı çalışmalar, prebiyotik yiyeceklerin egzama gibi alerjik cilt hastalıkları geliştirme riskini azaltabileceğini ve cildin bariyer işlevini iyileştirebileceğini öne sürüyor.

Uzmanlar hem prebiyotikler hem de probiyotikler birlikte kullanıldığında daha verimli çalıştığını söylüyor.

 

Canlı Probiyotik Türlerinin Cilt Sağlığı İçin Çeşitli Faydaları

  • Bifidobacterium, cilt hassasiyetini azaltır.
  • Lactobacillus, akne ve kızarıklığı azaltmak için cildin bariyer işlevini iyileştirir.
  • Vitreoscilla, su kaybını azaltır ve egzamayı iyileştirebilir.

 

Ancak aşağıdaki besinler de cildi yatıştırmak ve iyi bakterileri beslemek için prebiyotik etkilere sahiptir:

 

Cildimiz, bağışıklık ve bariyer işlevlerini destekleyen iyi bakterilerle doludur. Pek çok faktör bu bakterilerin düzeylerini azaltarak akne, roza, egzama ve kırışıklık riskini artırabilir.

Giderek daha güçlü hale gelen bilim, prebiyotikler, probiyotikler ve postbiyotikler içeren bir cilt bakım ürünü kullanmanın, cildinizin mikrobiyomunu daha sağlıklı ve parlak bir cilt için güçlendirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bunun yanı sıra beslenmenize de probiyotik ve prebiyotik açısından zengin gıdalar ekleyerek de cilt sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

 

 

Kaynakça: https://www.healthline.com/health/probiotics-skin-care

Etiketler: dermojet
Haziran 10, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR