Bağışıklık Sistemimizin Olduğu Kadar Cildimizin de C Vitaminine İhtiyacı Var

bağışıklık sistemi

Cilt bakımı ile ilgileniyorsanız, muhtemelen C vitamini serumlarını duymuşsunuzdur.

 

C vitamini, piyasadaki en iyi yaşlanma karşıtı bileşenlerden biri olarak lanse edilir - ve pürüzsüz, eşit ve ışıltılı bir cildi korumanın anahtarıdır.

 

Beslenmenize C vitaminini dahil ediyor olsanız da, bunun doğrudan cildinize katkısı olacağını garanti etmenin bir yolu yoktur. Serumları ve diğer topikal ürünleri kullanmak, bu faydaları en yükseğe çıkarmanın en doğrudan yoludur.

 

Bu yazımızda rutininize neden C vitamini serumu eklemeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.

 

Çoğu cilt tipi için güvenlidir

C vitamini cilt tipiniz ne olursa olsun rutininize dahil edebileceğiniz serumlardan biridir. Çoğu insan topikal C vitaminini herhangi bir yan etki yaşamadan uzun süre kullanabilir. Aşırı hassas cilde sahip kişiler hafif tahriş yaşayabilir bu sebeple dikkatli kullanmaları önerilir. C vitaminin ayrıca alfa hidroksi asitler, retinoller ve SPF dahil olmak üzere diğer cilt bakım aktif maddeleriyle birlikte kullanılması güvenlidir.

Nemlendirme sağlar

 

Araştırmalara göre çoğu sağlıklı cilt ve organ yüksek konsantrasyonlarda C vitamini içerir ve bu da C vitamininin dolaşımdan vücutta biriktiğini düşündürür. Cilt bakımında kullanılan başka bir C vitamini türevi olan magnezyum askorbil fosfatın, cilt üzerinde nemlendirici bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. C vitamini su kaybını azaltarak cildinizin nemi daha iyi tutmasını sağlar ayrıca kirlilik önleyici ve cilt bariyerini güçlendirici özelliklere de sahiptir.

 

Aydınlatır

 

C vitamini cildinizdeki pigmentasyonun azalmasına yardımcı olabilir ve matlığı azaltmak için cildin yüzeyini pürüzsüzleştirir. Bu da cilde genç bir ışıltı verir. Araştırmalar, C vitamini uygulamasının cilt renginden sorumlu pigment olan melanin üretimini engellediğinin gösterildiğini belirtiyor.

 

Kızarıklığı azaltır

 

C vitamininin antioksidan kapasitesi sayesinde bir anti-inflamatuar ajan olarak hareket ettiği de bilinmektedir. Bu da cildinizi yatıştırdığı ve şişkinliği azaltarak yüzünüzün parlamasına yardımcı olduğu anlamına gelir. C vitamininin anti-inflamatuar özellikleri ayrıca kızarıklığın azalmasına yardımcı olabilir ve bu da daha eşit bir cilt yaratabilir. Koyu lekelerin, kızarıklığın ve tahrişin birlikte azalması, net ve pürüzsüz bir cilt tonu sağlar.

 

Hiperpigmentasyonu azaltır

 

Ciltte melanin üretiminin engellendiği durumlarda, C vitamini hiperpigmentasyonu azaltmada yardımcı olabilir. Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri ve melazma dahil olmak üzere hiperpigmentasyon, cildin belirli bölgelerinde melanin aşırı üretildiğinde ortaya çıkar. Ayrıca aknenin iyileştiği bölgelerde de olabilir. C vitamini, tirozinaz olarak bilinen bir enzimin aktivitesini azaltarak melanin sentezini engeller. Derideki hiperpigmente lekelerin depigmentasyonu için dermatolojide yaygın olarak kullanılır.

 

Göz altı halkalarının görünümünü azaltır

 

C vitamini serumları, göz altı bölgesini dolgunlaştırarak ve nemlendirerek ince çizgileri düzeltmeye yardımcı olabilir. C vitamini genel kızarıklığı azaltmada daha etkili olsa da, bazı çalışmalar göz altı halkaları ile ilişkili renk bozulmasını hafifletmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

 

Kolajen üretimini teşvik eder

 

Kolajen, vücutta zamanla tükenen ve doğal olarak oluşan bir proteindir. Daha düşük kolajen seviyeleri ince çizgilere ve kırışıklıklara neden olabilir. C vitamini, kolajen sentezi süreci yoluyla kolajen üretimini artırmak için yardımcı olur. Kolajen sentezi C vitamini olmadan gerçekleşemez. Bunun nedeni, C vitamininin kolajen sentezi için gerekli olan iki enzim için temel kofaktör olmasıdır.

 

Sarkmayı önlemeye yardımcı olabilir

 

Kolajen üretimi cildin elastikiyetine ve sıkılığına bağlıdır. Kolajen seviyeleriniz düşmeye başladığında cildiniz sarkmaya başlayabilir. C vitamini serumu uygulamak, kolajen üretimini artırarak genel bir sıkılaştırma etkisine neden olabilir. Bu durum doğal yaşlanma, stres hasarı veya aşırı kilo kaybı nedeniyle oluşan sarkmalar için geçerlidir.

 

Güneş hasarına karşı koruyabilir

 

Kirletici maddeler veya UV ışınları yoluyla oksidan strese aşırı maruz kalma, derideki C vitamini eksikliği ile ilişkilidir. Güneş hasarına serbest radikal adı verilen moleküller neden olur. Bunlar elektronu eksik olan atomlardır. Serbest radikaller, bir elektronu "çalabilecekleri" diğer atomları ararlar ve bu, ciltte önemli hasarlara yol açabilir. C vitamini antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, bu serbest radikallere bir elektron "vererek" sağlıklı cilt hücrelerini korur ve onları zararsız hale getirir.

 

Güneş yanığını yatıştırabilir

 

C vitamini kızarıklığı en aza indirmenin yanı sıra hücre yenilenmesini de hızlandırır ve hasarlı hücreleri sağlıklı yenileriyle değiştirir. E vitamini ve diğer bileşiklerle birlikte C vitamininin topikal uygulanmasının da UV ışınlarına (güneş yanığı) bağlı yaralanmaları azalttığı görülmüştür. Bu kombinasyon ayrıca aşırı UV maruziyetinin neden olduğu iltihabı azaltır.

 

Yara iyileşmesine yardımcı olabilir

 

Güneş yanığı üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, C vitamini uygulamasının genel yara iyileşmesini hızlandırabilmesi de şaşırtıcı değlidir. Sağlıklı yara iyileşmesi, iltihaplanma, enfeksiyon ve yara izi riskinizi azaltır. Bunun nedeni kısmen yara iyileşmesinin kolajen oluşumu ile ilişkili olması ve C vitamininin kolajen üretimini artırmasıdır.

 

Deneyebileceğiniz birkaç C vitamini serumu;

 

 
Etiketler: dermojet
Aralık 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR