Omega 3 Faydaları Nelerdir?

omega 3

Son zamanlarda adından sıklıkla söz edilen Omega 3 yağ asitleri, sağlık açısından birçok fayda sağladığı için daha fazla dikkat çekmeye başlamıştır. Bu sebeple de özellikle Omega 3 faydaları hakkında birçok bilimsel makale yayınlanmaya başlamıştır. 

 

Omega 3 Nedir?

Sürekli olarak Omega 3 kelimesini duyuyor ancak omega 3 nedir sorusunun cevabını tam olarak bilmiyorsanız o zaman kısaca şu şekilde açıklayabiliriz. Doğada yaygın olarak bulunan Omega 3 yağ asitleri, hayvanların yağın vücut tarafından enerjiye çevrilmesini sağlayan önemli bir bileşendir. Omega 3 nedir sorunun bir diğer cevabı ise bir grup çoklu doymamış yağ asitlerine verilen isim olmaktadır.

Omega 3 hayvanlarda bulunduğu gibi insan vücudunda da bulunmaktadır. Ancak bizleri bu noktada diğer hayvan ve bitkilerden ayıran özellik tüm Omega 3 çeşitlerini barındırmamızdır. Bunların içerisinde bitki kaynaklı olan ve kısaca ALA olarak adlandırılan a-linolenik asit ve deniz ürünlerinde yaygın olarak bulunan EPA yani eikosapentaenoik asit ve DHA olarak bilinen dokosaheksaenoik asit olmaktadır. 

 

Omega 3 Faydaları Nelerdir?

Omega 3 faydaları hakkında yapılan araştırmalar tıbbi durumlara göre farklı sonuçlar vermiştir. Yapılan araştırmalarda çıkan ilk sonuç haftada 2 kez düzenli olarak deniz ürünü tüketen kişilerin kalp sağlığının daha iyi korunduğu görülmüştür. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda orta şiddetli hipertansiyonu olan hastaların düzenli olarak omega 3 balık yağı tüketmeleri durumunda hipertansiyonun kontrol edilmesine fayda sağladığı görülmüştür.

Omega 3 içeren besinler düzenli olarak tüketilmesi kanda bulunan iyi kolesterol düzeylerinin artmasını sağlamaktadır. Bu durumda kolesterol problemi yaşayan kişilerde bir takım iyileşmelerin görülmesini sağlamaktadır.

Omega 3 balık yağı  aynı zamanda iltihaplı romatizma hastalarının sabah yaşadıkları eklem sertliğinin hafiflemesine ve hassasiyetin azalmasına yardımcı olmaktadır. 

Omega 3 ne işe yarar sorusunun bir diğer cevabı ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bunun yanında kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olan bu yağ asitleri cilt, sperm, retina ve beyin hücrelerini de güçlendirmektedir.

Diğer bir yandan Omega 3 yağ asitleri psikolojik ve mental sorunlar içinde kullanılmaktadır. Omega 3 ne işe yarar sorusuna verilebilecek psikolojik ve mental faydalar içerisinde depresyonu önlemesi, Alzheimer hastalığı riskini düşürmesi, DEHB, otizm, davranışsal bozukluklar, yaşa bağlı bunama ve bipolar bozukluk bulunmaktadır. 

 

Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 3 içeren besinler hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Bitkisel kaynaklı Omega 3 yağ asitleri en çok ceviz, kenevir yağı, keten tohumu, alg yağı, misk adaçayı tohumu yağı ve yenilebilir tohumlarda bulunmaktadır. 

DHA ve EPA tipi olan Omega 3 yağ asitleri ise hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. DHA ve Epa açısından zengin olan hayvansal besinlerin içerisinde tavuk yumurtası, yengeç, istiridye, midye, alabalık, uskumru ve somon bulunmaktadır.

 

Kimler Omega 3 Kullanmalıdır? 

Omega 3 sağlıklı bir beslenme düzeni içerisinde bulunması gereken önemli besin öğelerinden birisi olmaktadır. Ancak ülkemizde balık ve deniz ürünleri tüketiminin yeterli olmamasından dolayı Omega 3 takviyelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Omega 3 başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarına önerilmektedir. Ancak kullanmadan önce doktor tavsiyesinin alınması gerekmektedir.  


 
Etiketler: dermojet
Nisan 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR