Besin Takviyelerinin Faydaları Nelerdir?

Besin takviyesinin faydası

Dengeli ve çeşitli bir beslenme düzeni sayesinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineraller alınabilir. Ancak bazı özel durumlarda metabolizma için gerekli olan vitamin ve mineraller besinlerden alınamayabilir ya da besinlerden alınan vitamin ve mineraller yeterli gelmeyebilir. Bu durumda devreye gıda takviyeleri girmektedir. Gıda takviyeleri günümüzde birçok farklı alanda kullanılmakta ve popülerliği her geçen gün artmaktadır. Gıda takviyesi nedir ve faydaları nelerdir diye merak edenlerin yazımızı okumayan devam etmelerini öneririz.

Gıda Takviyesi Nedir?

İnsanlar gün içerisinde tükettikleri besinlerden metabolizmanın düzenli çalışması için gerekli olan vitamin ve minerallerin tedarik edebilmektedir. Ancak günümüzdeki gıdaların besin değerlerinin her geçen gün düşmesi, bazı hastalıklar, pandemi gibi salgın hastalıkların olduğu dönemlerde gıdalardan alınan vitamin ve mineraller yeterli gelmeyebilmektedir. Günlük ihtiyacımız olan vitamin ve minerallerin tamamlanması için ise gıda takviyelerinden yararlanılmaktadır. Gıda takviyesi nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap bu olmaktadır. Gıda takviyelerinin üretilmesinde genellikle mineral Hayvansal ve bitkisel kaynaklar kullanılmaktadır.

Özellikle pandeminin hayatımıza girmesinden sonra popülerleşen gıda takviyelerinin kullanmadan önce sağlık profesyonellerinin tavsiyelerini almamız gerekmektedir. Aksi halde gereğinden fazla vitamin ve mineral almak sağlıktan daha çok zarar yaratacaktır.

Gıda Takviyelerinin Faydaları Nelerdir?

Birbirinden farklı özelliklerde gıda takviyelerinin bulunması aynı zamanda faydalarının da çeşitli olmasına neden olmaktadır. Tüm mineral ve vitaminler için bulunabilen gıda takviyelerinin çeşitli hastalıkların tedavisini desteklenmesinde ya da metabolizmanın normal çalışmasının desteklenmesinde kullanılmaktadır. Gıda takviyesi kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Gıda takviyelerine en çok ihtiyaç duyan grup içerisinde şunlar bulunmaktadır:

  • Vegan ya da  vejeteryan beslenme düzenini benimsemiş kişiler et ve et ürünleri tüketmedikleri için genellikle B12 gıda takviyesi olmak üzere hayvansal gıdalardan alabilecekleri vitamin ve mineralleri gıda takviyeleri ile desteklemektedirler.
  • Gıda takviyelerini sıklıkla kullanmak zorunda kalan bir başka grup ise sindirim sistemini etkileyen bir hastalığa sahip ya da sindirim sistemi ile ilgili ameliyat geçiren kişiler olmaktadır. Sindirim sistemini etkileyen bu durum besinlerin yeterince sindirilememesine neden olduğu için kişilerin besinlerden daha az vitamin ve mineral almasını sebep olur. Bu sebeple de sinir sistemi sorunları yaşayan kişilerde genellikle gıda takviyeleri kullanımı artmaktadır.
  • Gıda takviyeleri sıklıkla kullanılan bir başka grup ise iştahı zayıf olan kişilerdir. Yeterince besleyici gıda almakta zorlanan bu kişilerin metabolizmasının normal düzeninde devam edebilmesi için gıda takviyesini ihtiyaç duymaktadırlar.
  • Gıda takviyesi kullanması gereken bir başka grup ise hamile kalmak isteyen ve hamile olan kadınlardır. Bu gruptaki kadınların başta folik asit olmak üzere B12 gıda takviyesi de düzenli olarak almaları gerekir.
  • 50 yaşın üzerindeki kişilerin de doktor kontrolünde gıda takviyesi tüketmesi önerilmektedir.

Gıda Takviyelerini Ne Zaman Kullanmalıyız?

Gıda takviyelerinin birbirinden farklı özellikleri bulunmasından dolayı kullanılma zamanları da değişiklik göstermektedir. Örneğin multivitamin, D vitamini, C vitamini, omega 3 ya da çinko gibi gıda takviyeleri bağışıklık sisteminin güçlü olması gereken kış mevsimlerinde kullanılması önerilmektedir. Diğer bir yandan kolajen gıda takviyesi gibi gıda takviyeleri başta cilt,saç ve tırnak sağlığını desteklemek olmak üzere genel sağlığın iyileştirmek isteyen insanlar senede 2 kez ve arka arkaya 3 ay boyunca kullanılması önerilmektedir.  Gıda takviyelerinin kullanma zamanları ve süreleri değişiklik gösterdiği için uzman önerisi ile ve uzman kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

Çocuklar da Gıda Takviyesi Kullanabilir mi?

Çocukların ihtiyacı olması durumunda gıda takviyesi kullanabilirler. Ancak çocukların ihtiyaç duydukları vitamin ve mineral değerleri yetişkin insanlara göre farklılık gösterdiğinden dozlarının ayarlanması gerekmektedir.

Etiketler: dermojet
Mayıs 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR