Şampuan Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Şampuan seçimi

Sağlıklı ve bakımlı saçlar için cilt tipine uygun şampuan seçimi yapmak başlıca kriterlerden birisi. Kişisel imajın ilk belirleyicilerinden olan saçlar, fiziksel görünüm açısından büyük öneme sahip. Saçların yıkanması, şekillendirilmesi ve korunması oldukça özen gösterilmesi gereken işlemler. Estetik ve güzelliğe olan etkisinin yanında temiz bir görünüm için de sağlıklı saçlar gerekiyor.

Piyasada her gün yenisi çıkan şampuan çeşitleri arasından kişisel bir tercih yapmak pek kolay görünmüyor. Güçlü rekabet koşulları içerisinde pek çok ürün en iyisi olduğunu iddia ederek öne çıkmaya çalışıyor. Dolayısıyla şampuan seçimi yaparken çok sayıda parametreyi göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kendinize uygun ürünü tespit ederek daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.

Şampuan Nedir?

Şampuanın bilinen tarihi 19. yüzyılda İngiliz kuaförlerin sabunu suda kaynatarak çözelti haline getirmesine dayanır. Sabunun saç derisine iyi gelmediğini fark eden kuaförler, kendi çözümlerini yaratır ve iyi sonuçlar alırlar. Sıvı olarak üretilmesi ve piyasaya sürülmesi ise 1927 yılında Alman eczacı Hans Schwarzkopf tarafından gerçekleştirildi.

Günümüzde ne kadar şampuan seçiminde zorlansak da Türkiye’ye gelmesi 20. yüzyılın ortalarını buldu. Üstelik şuan bildiğimiz formundan çok farklıydı ve pek fazla seçenek de yoktu. Sabunun tarihi M.Ö. 3000’li yıllara uzansa da şampuan çok daha yeni bir ürün. Ancak öyle hızlı gelişti ki artık yaşa, cinsiyete, cilt tipine göre değişiyor.

Kimya sektöründeki gelişmelerle birlikte bugünkü halini alan şampuanın ünü kısa sürede dünyaya yayılmayı başardı. Kişisel temizlik deneyimi için doğru şampuan seçimi önemli hale geldi ve çeşitli markalar ortaya çıktı. Hızlı yükselişi dermatologların ilgisini çekti ve adı sağlık sektörüyle birlikte anılmaya başladı. 21. yüzyılda en çok tüketilen temizlik ürünlerinden birisi oldu.

Günümüzün en popüler kişisel temizlik ürünlerinden olan şampuan, saça parlaklık ve hacim kazandırır. Yağlardan arındırarak kolay taranabilir ve şekillendirilebilir hale getirir. Doğru şampuan seçimi yaparak saçlarınızı yalnızca temizlemekle kalmaz aynı zamanda sağlık kazandırırsınız. Saç derinizi güçlendirerek kepek oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca şampuanla yıkanan saçlar daha kolay şekil alır.

Şampuanın Faydaları Nelerdir?

Saç bakımı öncesi ve sonrası süreçlerini içeren bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Pek çok kişi saçlarını yıkadıktan sonra besleyici ürünler ile destekler. Yıkama öncesi saç bakım kürleri uygulayanların sayısı da az değildir. Ancak en önemli nokta saç temizliğinin düzenli ve doğru şekilde yapılmasıdır. Doğru temizlik için doğru şampuan seçimi oldukça önemlidir.

  • Saç ve saç diplerini en iyi şekilde temizler. Doğru şampuan seçimi yaparak saç derinizi güçlendirebilir, kepek oluşumunu en aza indirebilirsiniz.
  • Dermatolojik olarak test edilen ve onaylanan şampuanlar saç köklerini onarır ve dökülmeleri azaltır.
  • Saç tellerinin daha yumuşak, dolgun, parlak, sağlıklı ve kaliteli görünmesini sağlar.
  • Köklerini besleyerek saç tellerinizin daha hızlı uzamasına yardımcı olur.
  • Saçlarda bulunan bakterilerin ve saç diplerindeki ölü derilerin temizlenmesini sağlar.
  • Daha iyi bir görünüm yaratacağı için özgüveni destekler.

Faydalarından azami düzeyde yararlanabilmek için doğru şampuan seçimi kadar uygulama şekli de önemlidir. Öncelikle saçınızı çok sıcak olmayan suyla (mümkünse ılık veya soğuk) ıslatmalısınız. Sıcak su saç sağlığı açısından olumsuz etkilere sahiptir. Ardından saçlarınıza sürdüğünüz şampuanı parmak uçlarınızla masaj yaparak köpürtmelisiniz. Sonrasında kesinlikle hiç köpük kalmayacak şekilde durulamalı ve kurutmalısınız.

Kimler Hangi Tip Şampuan Kullanmalıdır?

Dünya çapında şampuan kullanımın yaygınlaşması 20. yüzyılın sonlarını bulsa da kısa sürede kabul gördü. Saç derisi üzerine yapılan araştırmalar sayesinde çok sayıda cilt tipi kategorizasyonu yapıldı. Doğru şampuan seçimi için öncelikle cilt tipinizin hangi kategoride yer aldığını tespit etmelisiniz. Cilt tipine göre çeşitli öneriler sunduğumuz listemizi inceleyebilirsiniz;

  • Saçlarda yıpranma, deride yağlanma, saç boyası gibi faktörler bulunmayanlar normal saçlar için üretilen şampuanları kullanabilir. Ancak ince telli ve kolay kırılan saçlar bu kategoriye girmeyecektir.
  • Saç derisindeki yağ miktarı normalin üstünde olanlar sebum dengeleyici şampuanlar tercih etmelidir. Şampuan üreticileri yağlı saçlar kategorisi için oldukça başarılı ürünler ortaya koymuşlardır. Yağlı saçlar ilk yıkamada tam olarak köpürmez ve bu yüzden genellikle iki defa yıkamak gereklidir.
  • Cansız, ince telli veya yıpranmış saçlara sahip olanlar şampuan seçimi konusunda dikkatli olmalılardır. Saç telleri yanlış bakım veya şekil verirken kullanılan araçlar sebebiyle yıpranarak zayıflayabilir. Bu tarz saç yapısına sahip olanlar besleyici ve onarıcı ürünler tercih etmelidir. Örneğin içeriğinde keratin bulunan şampuanlar seçerek saçlarınızı yeniden güçlendirebilirsiniz.
  • Boyalı saçlar için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta saç sağlığını güçlendirici ve koruyu ürünlerin tercih edilmesidir. Ayrıca saç boyasına zarar verecek, akıp gitmesine neden olacak bir şampuan seçimi yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Etiketler: dermojet
Mayıs 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR