Gargara Nedir? Nasıl Yapılır?

gargara

Gargara genel olarak halk arasında ağızla alakalı sorunları çözmek için başvurulan ve kolay görülen bir tedavi şeklidir. Gargara bazen evde hazırlanır bazen ise doktorlar tarafından verilir ve eczane yöntemiyle hazırlanır. Tuzlu su gargarası en çok tercih edilen gargara çeşididir. Ağız bakımı ve ağız temizliği açısından genellikle kullanılan ve kullanılması önerilen bir yöntemdir. Bu yazımızda sizlere gargaranın ne olduğunu, gargaranın faydalarını, gargaranın nasıl yapılması gerektiğini ve gargaranın herhangi bir zararının olup olmadığını açıkladık.

 

Gargara Nedir? 

Gargara hem alkollü hem de alkolsüz olmak üzere ağız uygulanan temizleme ve tedavi yöntemidir. Alkollü gargara doktorlar tarafından hastalıklar doğrultusunda önerilen ve eczaneler yardımı ile temin edilen bir gargara çeşididir. Bu gargara çok güçlü bir yapıdadır ve ağız ile alakalı yaralar, iltihap gibi sorunlarda kesin sonuçlar vermektedir. Ağız temizliği açısından alkollü gargara yapılması pek önerilmemektedir.

Alkollü gargaraların uygulaması sırasında oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Ağzınıza az bir miktar alkollü gargara alarak çalkalamaya çalışın ardından yutmadan hemen tükürün. Alkollü gargaraların genze kaçması veya yutulması hem mide hem de geniz hastalıklarına neden olmaktadır. Ayrıca uygulamadan hemen sonra ağzınızda oluşan kötü tadı yok etmek için su veya farklı bir içecek içmeyin. Ağzınızda kalan alkollü gargara kalıntısını bu içecekler ile yutarsınız.

Tuzlu su gargarası ise halk arasında genellikle hem temizlik hem de aft gibi küçük ağız yaralarında su ile tuz gibi farklı karışımlarla yapılan gargara çeşididir. Ağız temizliğinin tam olarak yapılabilmesi için tuzlu su gargarası önemlidir. Yutulması yüksek orantı tuz gibi çözeltiler içerdiği için önerilmemektedir. Ayrıca kullanımı sırasında alkollü gargaradaki gibi dikkatli olunması gerekiyor ve çok fazla ağza alınmaması gerekiyor.

Burada eklememiz gereken bir konu bulunmaktadır. Halk arasında bilinen en büyük yanlış ağız temizliği için sadece gargara yapılması yeterlidir. Bu bilinen çok büyük bir yanlıştır. Gargara ağız temizliğinin tam olarak yapılmasını sağlamaktadır. Yani bu şu demek oluyor diş fırçası ile diş temizliğinizi yaptıktan sonra gargara yapmanız en doğrusu olacaktır.

 

Gargaranın Faydaları Nelerdir?

Gargara uygulamasının sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır. Bu faydaları sizler için sıraladık.

  • Gargaranın ilk olarak ve en önemli sağladığı fayda şüphesiz tam bir ağız temizliği sağlamasıdır. Diş fırçası ile tam bir temizlik yapamazsınız. Bunun sebebi diş fırçasında bulunan kılların her noktaya tam olarak ulaşamamasıdır. Ancak sıvı yapısı ile gargara yapmanız tam olarak her noktaya ulaşarak ağız temizliğini yapmanızı sağlamaktadır.
  • Gargara ile ağzınızda çıkan yaralara hızlı çözüm bulabilirsiniz. Aft gibi ağızda çıkan minik ancak yemek yemeyi engelleyen ve konforumuzu bozan yaraların hızlı iyileşmesi ancak gargara ile mümkündür.
  • Gargara sayesinde ağız bakımızı tam olarak yaptığınızdan bahsetmiştik. Tam olarak ağız bakımı yapılması ağız kokusunun önlenmesini sağlamaktadır. Ağız kokusu problemi yaşayan kişilerinde gargara yöntemine başvurması gerekiyor.
  • Diş eti hassasiyeti olan kişilerin diş fırçasını çok fazla kullanması imkânsız olmaktadır. Gargara yardımı ile hassas diş eti problemi yaşayan bireyler ağız bakımını tamamlar.
  • Ağızda istenmeyen bir tat oluştuysa gargara yardımıyla bu tattan kurtulabiliriz.
  • Çürüme diş taşı gibi problemler önlenir.
  • Dilin temizlenmesi dişlerin temizlenmesi kadar önemlidir. Ancak bazı bireyler dillerini fırçalarken midesi bulandığı için bu detayı atlamaktadır. Ancak gargara sayesinde dilinizi de temizlersiniz.
  • Evde gargara yapmanız oldukça uygun fiyatlı ve olumlu sonuçları olan bir şeydir.

 

Gargara Nasıl Yapılır?

Gargaranın alkollü ve alkolsüz olmak üzere iki çeşidi olduğunu söylemiştik. Bu çeşitlerin hangisini kullandığınızın bir önemi olmadan kullanım yapmadan önce mutlaka iyi bir şekilde çalkalamanız gerekiyor. Bu çalkalama işleminden sonra ağzınıza istediğiniz miktarda gargara sıvısını rahatça bir şekilde alacağınız kaba gargarayı boşaltın. Bu noktada bardak kullanabilirsiniz. Ardından ağzınızın %30’u kadar gargara sıvısını alın ve ağzınızda bekletin. Bu bekletme işlemi 2 – 3 dakika kadar olmalıdır. Ardından ise gargarayı ağzınızda hızlı bir şekilde her noktaya ulaştırarak çalkalayın. Çalkalama işlemi bittikten sonra gargara yaptığınız sıvının hepsini tükürün. Bu işlemi hazırladığınız gargara bitene kadar tekrarlayabilirsiniz. Ardından ağzınızı içme suyu ile çalkalayıp tükürebilirsiniz.

Ek olarak tuzlu su gargarası yapıyorsanız kullanmadan 15 – 20 dakika önce hazırlayıp bekletmeniz daha iyi karışmasını sağlayacaktır. Tuzlu su gargarası tam olarak karışmadan yapılmamalıdır. Tuz ve su oranını çok iyi ayarlamanız gerekmektedir. Az tuz koyarsanız sonuç istediğiniz gibi olmayabilir. Ancak fazla tuz koymakta ağzınıza zarar vermektedir.

 

Tuzlu Su İle Gargara Yapmak Zararlı Mıdır?

Tuzlu su gargarası yapmak zararlı mı sorunun net cevabı hayır olmaktadır. Tuzlu su gargarası yapmak zararsız bir gargara yöntemidir. Tuz iyi bir çözelti olduğu için su ile karıştırıp ağzı temizlemek için gargara yapılabilir. Tuzlu su ile yapılan gargara zararlı değildir ancak burada tuz ile suyun oranı çok önemlidir. Tuzun çok keskin çözücü yapısı gargarada kullanılmasını sağlamaktadır. Ancak çok keskin bir çözücü olduğu içinde fazlası ağızda kötü sonuçlara neden olabilir.

Fazla tuz ile yapılan gargarada ağız içinde tahrişler meydana gelebilir. Tuzun çözücü yapısının güçlü olması nedeniyle fazlası ağızda tahrişe neden olacaktır.

Yine fazla tuz kullanımı diş etlerinize zarar verebilir. Diş etleri ağzımızda en hassas noktalardan birisidir. Fazla tuz kullanımı diş etlerine zarar vereceği gibi önlemi erken zamanda alınmazsa diş kaybına kadarda götürebilir.

Dişlerimizin en üst kısımları diş minesidir. Diş minesi zarar gördüğü zaman dişlerimizi koruyacak bir tabaka olmayacağı için çürümesi, kırılması, dökülmesi kolaylaşacaktır. İşte fazla tuz kullanımı diş minesine zarar verebilmektedir. Diş minesine zarar veren tuz diş hasarlarına neden olmaktadır.

Tuzlu su ile gargara yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise bu suyu yutmamanızdır. Günümüzde çok sık yapılan bir yanlış olan gargara suyunu yutma oldukça sakıncalı bir durumdur. Gargaranın içinde bulunan tuz oranı günlük almamız gereken tuz miktarının çok çok üzerindedir. Bu yüksek tuzlu suyu yutmak mide rahatsızlıklarına, tansiyona, baş ağrısına neden olmaktadır.

Ayrıca yuttuğunuz bu suyun midenizi ve yemek borunuzu temizlediğini düşünebilirsiniz. Ancak tam aksine hem yemek borusuna hem de mideye büyük zararlar vermektedir. Bu yüzden gargara ile ağzınızı çalkalama işini tamamladıktan sonra tuzlu suyu hemen tükürmelisiniz.

Tuzlu su ile gargara yaparken dikkat etmeniz gereken son nokta ise genzinize kaçırmamaktır. Genze kaçan tuzlu su oldukça rahatsız etmektedir. Ayrıca geniz kısmını, boğazı tahriş ederek yara olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden ağzınızı çalkalarken genzinize kaçmaması için çok dikkatli olmalısınız. Genellikle genze tuzlu su gargarasının kaçmasının en büyük nedeni fazla miktarda gargara suyu ağza alınmasıdır. Ağza alınan bu su ile ağız çalkalanamadığı için panik yapılır ve aniden genze su kaçırılır. Bu durumların olmaması için daha önce de belirttiğimiz gibi kesinlikle ağzınızı komple gargaralı su ile doldurmayın. Yarısından bile azını doldurun bu sayede tuzlu suyu ağzınızın her noktasına eşit bir şekilde ulaştırabilirsiniz.

Etiketler: dermojet
Temmuz 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR