Cilt Kırışıklıkları Nasıl Engellenir?

cilt kırışıklığı

Cilt denildiği zaman pürüzsüz ve kırışıksız bir cilt herkesin hayali olmaktadır. Cildimiz zaman içerisinde bazı nedenlerle kırışır. Özellikle bu kırışıklıklar yaşlılığın belirtisi olarak görülür ve pek sevilen bir durum değildir. Bu yazımızda cilt kırışıklığıyla alakalı aklınıza gelebilecek bütün sorulara yanıt bulacağız. Cilt kırışıklığının sizin için bir sorun olmaması için cilt kırışıklığının nasıl engellendiği ve hangi ürünleri kullanmanız gerektiğini sizlere detaylı olarak anlatacağız.

 

Kırışıklık Nedir?

Kırışıklık, bireylerin yüzlerinde özellikle mimiklerinin çok fazla olduğu noktalarda oluşan bazen bir çizgiye bazen de bir oluğa benzeyen izlerdir. Kırışıklıklar en çok alın, göz ve ağız tarafında ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi ağız ve gözlerimiz ile sürekli olarak mimik yapmaktayız. Bu mimikler kırışıklıkların oluşumuna neden olur.

Kırışıklık özellikle yaşımız ilerlediği zaman daha fazla belirgin olmaktadır. Az önce bahsettiğimiz çizgi ve oluk şeklinde kırışıklık oluşmasının sebebi yaştır. Yaşımız ilerlediği zaman çizgi halinde olan kırışıklarımız biraz daha ilerleyerek daha derin bir oluk şeklinde görünmeye başlayacaktır.

 

Cilt Kırışıklığı Neden Oluşur?

Ciltte kırışıklık oluşmasının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler cilt kırışıklıklarının derinliğinin ve boyutunun büyümesine neden olmaktadır. Bu nedenleri sizler için sıraladık.

Az önce belirttiğimiz gibi cilt kırışıklığının oluşmasının en büyük sebebi yaş olmaktadır. Yaş ilerledikçe cildimiz daha kuru bir hal alır ve kırışıklarımız artar ayrıca cildimiz kuruduğu için önceden oluşan cilt kırışıklarımız daha belirgin bir hal almaktadır. Aynı zamanda yaş ilerlemesiyle beraber cildimizde bulunan yağlarımız gevşer ve kendini bırakır. İlerleyen yaşlarda yüzlerde sarkma olması bu nedenle olmaktadır. Yüzde sarkma olduğu zaman yüzümüz kırışır.

Cilt kırışıklığına neden olan bir diğer unsur ise cilt kuruluğudur. Cildimiz kuruduğu zaman çatlamaya daha müsait olmaktadır. Ayrıca az önce belirttiğimiz gibi önceden ortaya çıkan cilt kırışıklığı da yine cilt kuruluğu ile beraber daha belirgin bir hal almaya başlamaktadır.

Sigaranın cilt kırışıkları üzerinde çok büyük etkisi bulunmaktadır. Sigara kullanımın pek çok kötü sonucu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak cilt kırışıklığı üzerinde de etkileri bulunmaktadır. Sigara kolojen maddesine olumsuz etkiler yapmaktadır. Kolojen’in kalitesini ve miktarını etkileyen sigara, cilt kırışıklığına ve erken yaşlanmaya sebep olur.

Cilt üzerinde etkili olan bir UV ışınları yine kırışıklığa sebep olmaktadır. UV ışınları ciltte bulunan elastin ve kolojen maddesini olumsuz etkileyerek bunların parçalanmasına sebep olacaktır. Parçalanan bu maddeler ciltte erken yaşlanma, sarkma ve kırışıklığa neden olmaktadır.

Özellikleri kadınların yaptığı makyajlar cilt kırışıklarına sebep olmaktadır. Yapılan makyaj cildin hem nefes almasını engelliyor hem de ciltte bulunan yağları azaltıyor. Bunlar neticesinde cilt kırışıklığı oluşması hızlanır.

Fazla mimik yapmak cilt kırışıklığına neden olan bir diğer unsurdur. Buraya bir not düşmek istiyoruz mimik nasıl yapmayalım gibi bir soru aklınıza gelecektir. Fazla mimik yapıyorsanız bile aşağıda belirttiğimiz cilt kırışıklığı engelleme yolları ve cilt kırışıkları için ürünleri kullanarak cildinize düzenli olarak bakım yapmanız bu kırışıklara karşı alacağınız önlemlerdir.

 

Cilt Kırışıklığı Nasıl Engellenir?

Cilt kırışıklarının ortaya çıkmasını engellemek veya daha belirgin bir hal almasını engellemek çok önemlidir. Bunları yapmak için evde kendinizin uygulayabileceği bazı şeyler bulunmaktadır. Bunları düzenli olarak uygulamanız ve hayatınızın bir parçası haline getirmeniz, cilt kırışıklarına karşı alabileceğiniz önlemlerdir. Cilt kırışıkları nasıl engellenir beraber inceleyelim.

  • İlk olarak su tüketimi çok önemlidir. Su tüketiminin direkt olarak insan üzerinde etkisi çok büyüktür. Cilt kırışıkları üzerinde de çok büyük etkisi bulunmaktadır. Her gün düzenli olarak en az 2 litre su tüketimi gereklidir. Su tüketimi hem cildinizin daha canlı olmasını sağlayacaktır hem de erken yaşlanmanın önüne geçecektir.
  • Düzenli olarak yüz yıkamaya özen gösterin. Günlük hayatta hava kirliliği oldukça artmıştır. Bu hava kirliliği cildimiz üzerinde olumsuz etkiler göstermektedir. Yüzümüzü düzenli olarak yıkamamız cildimizin temiz olmasını sağlayacaktır. Temiz olan cilt hem daha geç yaşlanır hem de nefes aldığı için kırışıklık oluşumu güçleşir.
  • Cilt kırışıklarının en büyük nedenlerinden birisi de yağsız kalan cilt olduğundan bahsetmiştik. Cildimiz yağsız kaldığında kuruyacaktır. Cildimizin kuruluğunu kırışıklık ürünleri ve evde uygulayacağımız bakım ürünleri ile geçirebiliriz. Evde uygulayacağımız bakım ürünleri şöyledir;

Hindistan cevizi yağını yüzümüze sürdüğümüzde antioksidan yapısı ile cildimizi besleyecektir ve kurumasını engelleyecektir. Ayrıca içerisinde bulunan E vitamini sayesinde cildimizin sıkılaşmasını sağlayacaktır.

Zeytinyağı’nın faydalarını saymakla bitiremeyiz. İçerisinde bulunan A ve E vitamini ile hem cilt kırışıklarının oluşumunu engelleyecektir hem de cildimizi besleyerek kurumasını engelleyecektir.

Üzüm çekirdeği yağı ise son zamanlarda cilt kırışıkları ile mücadele etmek için kullanılır. Özellikle göz çevresinde oluşan kırışıklara karşı çok büyük etkisi bulunan üzüm çekirdeği yağı antioksidan bakımından oldukça zengin bir yapıdadır.

Avakado, ananas, muz ve zencefil tüketilmesi cilt açısında çok önemlidir. Bu yiyecekler cildi besleyerek daha canlı görünmesini sağlayacaktır.

Ayrıca evde kendiniz maskeler yapıp düzenli olarak uygulayabilirsiniz. Bu maskeleri uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yüzünüzü temizleyip öyle uygulamaktır. Temiz olmayan cilde uyguladığınız ürünler gözeneklerin kapalı olması sebebiyle işlevini yerine getiremeyecektir.

  • Makyaj yaptığınız günler, eve geldiğiniz an makyajı çıkartıp 2 – 3 kere yüzünüzü hafif ılık su ile yıkamalısınız. Temizlik çok önemlidir. Cildin kurumasına sebep olan en önemli etken cildin

kirli olmasıdır.

 

Cilt Kırışıklıkları İçin Hangi Ürünler Kullanılmalıdır?

Cilt kırışıklığına karşı doğal olarak uygulayacağınız yöntemler yardımcı olacaktır. Cilt kırışıklığı için bazı ürünler kullanmanız kesin sonuçlar almanızı sağlar. Bu ürünlerin ne olduğunu sizlere kısaca anlatalım.

Güneş Kremi

Cildimizi UV ışınları direkt olarak olumsuz etkiliyor. Bu durumun önüne geçmek için güneşe çıktığımız zaman mutlaka cildimize güneş kremi sürmeliyiz. Güneş kremi cildimizi UV ışınları karşı koruyacaktır. Kırışıklarının önüne geçtiği gibi cilt lekelerini de engelleyecektir.

Cilt Nemlendirici

Cilt kuruluğunun cilt kırışıklığı üzerinde etkilerinden bahsetmiştik. Cilt kuruluğunu önemli ölçüde engellemek için cilt nemlendirici kremleri düzenli olarak kullanmanız çok önemli. Cilt nemlendirici kullanmadan önce cilt temizleyici ürünlerden kullanmalısınız.

Cilt Temizleyici

Cilt temizleyici ürünleri önemi çok büyüktür. Cilt kırışıklığı ile ilgili kullanacağınız ürünlerden önce veya eve geldiğinizde mutlaka düzenli olarak cilt temizleyici ürünleri kullanmalısınız. Cilt temizleyici ürünler sayesinde cilt gözeneklerimiz açılacaktır. Rahat nefes alan cilt kurumayacaktır.

Cilt Bakım Yağları

Cilt kuruluğu sorunu yaşayan bireylerde, cilt nemlendiricileri ile kullanılması sonucu önemli ölçüde arttırmaktadır. Cilt bakım yağları içerisinde bulunan vitamin ve besleyici yağlar ile cilt bakımını destekleyici niteliktedir.

Cilt Maskeleri

Cilt maskeleri uygulama kolaylığı ile tercih edilmektedir. İçerisinde bulunan besletici ve onarıcı yağlar sayesinde cilt bakımı yapmanıza yardımcı olacaktır. Cilt maskesi kullanmadan önce yine cilt temizleyici ürünleri kullanmak etkiyi arttıracaktır.

Peeling Ürünleri

Peeling ürünleri, cilt üzerinde bulunan ölü deriyi atmak için ve cildi beslemek için kullanılır. Cilt için peeling uygulamasını gece yatmadan önce yapmanız gerekiyor. Bunun sebebi peeling uygulaması cilt bariyerinizin hassaslaşmasına ve incelmesini sağlayacaktır. Bu nedenle peeling uygulamasından sonra UV ışınlarına çıkmamanız önemlidir.

Anti-Aging Ürünler

Anti aging ürünler yaşlanma karşıtı ürünlerdir. Yaşlandığımızda yüzümüzdeki yağ ve derilerin sarkması ve cilt kırışıklığına neden olmasının önüne geçmek için düzenli olarak kullanmamız gerekiyor.

Etiketler: dermojet
Temmuz 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR