Biotin Nedir? Biotin Ne İşe Yarar?

Biotin

Biotin Nedir?

Biotin, diğer şeylerin yanı sıra cildi, saçı ve tırnakları güçlendiren ve sağlıklı görünmelerini sağlayan bir vitamindir. Biotinin keşfi, bir B8 antagonisti olan avidin açısından zengin olan çiğ yumurta akı ile yapılan bir deney sırasında gelmiştir. Bu tüketim, büyük miktarlarda cilt lezyonlarına, saç dökülmesine ve nöromüsküler bozukluklara neden olmuştur.

Yumurta beyazını maya (biotin açısından zengin) ile pişirmek bu etkileri sınırlamayı mümkün kılmıştır. Etki mekanizması ve günlük önemi yavaş yavaş gelişmektedir ve 1980'e kadar çok az biliniyordu. Bugün ilgisi ve etkileri giderek daha fazla araştırılıp kabul edilmektedir.

Biotin genellikle B7 vitamini veya (cilt için) H vitamini olarak da adlandırılır. Ayrıca dahili metabolik süreçler için önemlidir: Ağızdan alındığında, yağların, proteinlerin ve karbonhidratların işlenmesini destekler ve yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Yutma genellikle baklagiller, fındık, yumurta sarısı veya çeşitli tahıl ürünleri gibi yiyecekler yoluyla gerçekleşir. Ciltte kullanım için biotin, hassas, kuru yüz cildi için kremlerde ve diğer bakım ürünlerinde işlenir.

Biotin ayrıca genellikle "güzellik vitamini" olarak da adlandırılır. Protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasında önemli görevler üstlenir ve yağ bezleri aracılığıyla cilde koruyucu lipidler sağlar. Cildin nem içeriği, gıda ile alınan yeterli biotin ile de desteklenir. B7 Vitamini, diğer şeylerin yanı sıra sağlıklı, parlak bir cilt sağlar ve cildi kurumaya ve yaşlanmaya karşı korur.

Biotin, etkisi nedeniyle kırışıklıkları önleyebilir. Özellikle kuruluk çizgileri bazen erken oluşur. Biotin ağızdan alınarak bu süreç kısmen yavaşlatılabilir. Menopoz döneminde ve yaş ilerledikçe cilt nemi tutma yeteneğini de kaybeder. Daha hassas ve kuru hale gelir.

Biotinin Kimyasal Özellikleri 

Biotin 8 farklı formda bulunur ancak sadece D-Biotin doğal olarak bulunur ve vitamin aktivitesine sahiptir. Bir pentanoik asit grubunun eklendiği bir tiyolan çekirdeği ile kaynaşmış bir 2-imidazolidinon çekirdeğinden oluşur. Bu D-Biotin, birkaç karboksilaz enzimi ile karbondioksit transferinde rol oynar.

 

Biotin Ne İşe Yarar?

Biotin diğer tüm B grubu vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Vücut tarafından bağırsak florasında üretilir. Bu nedenle idrar yoluyla kolayca atılır. Gıda yoluyla iyi bir alım ve bazen takviye gereklidir. Vücudumuzun düzgün işleyişinde hayati bir rol oynar ve tüm vitaminler gibi gereklidir.

Besin metabolizmasında önemli bir role sahiptir

Bu vitamin, besin metabolizmasında anahtar rol oynayan bir koenzimdir. Lipit metabolizmasında, belirli amino asitlerin biyosentezine katılır. Aynı zamanda vücuttaki yağların asimilasyonunu ve kullanımını kolaylaştırır. Karbonhidratların metabolizması ile ilgili olarak, glikoza dönüşümlerini sağlar. Ayrıca kan şekerini (kan şekeri) stabilize etmeye yardımcı olur. Protein düzeyinde, amino asitlerin sentezine katkıda bulunur. Bu nedenle enerji ve dolayısıyla vücut için yakıt üretiminde önemli bir rol oynar.

Cildin durumunu iyileştirir

Biotin eksikliği cilt bozukluklarına (örneğin dermatit veya akne) neden olabilir. Cildi hücresel oksidasyondan korur. Ayrıca hücre yenilenmesini destekler ve önemli bir nemlendirme kapasitesine sahiptir. Biotin bu nedenle kırışıklıkları ve erken cilt yaşlanmasının etkilerini azaltır.

Tırnakları güçlendirir

Biotin ayrıca tırnak sağlığını ve kalitesini de iyileştirir. İyi bir tedarik, daha kalın ve daha az kırılgan tırnakların korunmasına yardımcı olur.

Saç rolleri

Biotin genellikle saç dökülmesini yavaşlatmak amacıyla saç dökülmesine karşı bir tedavi olarak kullanılır. Ayrıca bu saç sorunlarına özel şampuanlarda, losyonlarda, saç kremlerinde veya tıbbi tedavilerde de bulunur.

 

Biotinin Saça Faydaları

Biotinin saç üzerindeki etkisi ile de bilinmektedir. Yiyeceklerle alınan biotin, keratin oluşumunu uyararak saç yapısını güçlendirebilir. Kırılgan, kırılgan saçlar tekrar esnek ve güçlü hale gelebilir. Tırnak oluşturmak için keratin proteinlerine de ihtiyaç vardır. Yeterli biotin alımı ile el ve ayak parmaklarındaki tırnaklar güçlü ve sağlıklı kalır.

 

Biotin Nasıl Kullanılır?

Biotin açısından doğal olarak zengin besinler yumurta, balık, tohumlar, kuruyemişler ve tatlı patates gibi bazı sebzelerdir. Bu vitamini ayrıca mantar, muz, brokoli, ıspanak ve kepekli tahıllarda da bulacaksınız. 

Biotin suda çözünen bir vitamindir bu nedenle vücutta depolanmaz. Biotini isterseniz takviye yoluyla alabilirsiniz, ancak saç, tırnak ve cilt bakımı için şampuan, serum, yağ veya saç kremi gibi kozmetik ürünlerde de bulunur.

 

Biotin Eksikliği Kendini Nasıl Gösterir?

Birçok fiziksel belirtiye ek olarak, bir biotin eksikliği saç, cilt ve tırnakların yapısını değiştirip zarar vererek sağlıksız görünmelerine neden olabilir. Günümüz diyeti nedeniyle, biotin eksikliği son derece nadirdir. Bir biotin eksikliği kendini harici olarak farklı şekillerde gösterir:

  • Cilt solgun görünür, kurur ve dış etkilere karşı daha hassas hale gelir.
  • Saç dökülmesi meydana gelir veya saç kuru ve kırılgan hale gelir.
  • Tırnaklar kırılgan hale gelir, bazen tek tek tırnak katmanları birbirinden ayrılabilir ve sonuç olarak tırnaklar ayrılabilir.
  • Lütfen belirtilen semptomların her zaman B7 vitamini eksikliğinden kaynaklanmadığını unutmayın. Hastalıklar, yetersiz beslenme veya çevresel faktörlerin yanı sıra uygun olmayan cilt bakımının neden olduğu diğer eksiklikler de kuru ve çok kuru yüz cildi, solgun cilt veya hassas yüz cildi için olası tetikleyicilerdir.
  •  

    Biotin Akneye Yardımcı Olur mu?

    Biotinin akne ve sivilceleri azaltıp azaltamayacağı tartışmalıdır. Bununla birlikte, iltihaplanmayı önleme özelliğine sahip olduğundan şüphelenilmektedir. Bu aynı zamanda sivilce gibi enflamatuar cilt reaksiyonlarının gelişimini azaltabileceği anlamına gelir. Ancak aksini iddia eden haberler de vardır.

     

    Biotin Gereksinimleri

    Her makro veya mikro besin maddesinde olduğu gibi, ihtiyaçlar da zaman içinde değişir. Her popülasyon için biotin vitamini gereksinimleri şu şekildedir;

    Nüfus

    µg/gün

    Bebek

    6

    1 ila 3 yaş arası çocuk

    12

    4 ila 9 yaş arası çocuk

    20 ila 25

    10 ila 15 yaş arası çocuk

    35 - 45

    16 yaşından itibaren

    Hamile kadın

    Erkek

    50

    Emziren kadın

    55

    Yetişkin için ortalama günlük B8 vitamini gereksinimi 50 µg'dır. Genel olarak vücutta sentezi ve iyi beslenme ile kolaylıkla karşılanır. Eksiklikler belirli sonuçlarla ortaya çıkabilir. Ancak bu vitaminin fazlası idrarla atıldığı için fazlalığı yoktur.

    Saç, cilt veya tırnaklarda bu faydalar için biotin kullanıldığında günde 15 mg takviyesi yapılması ilginçtir.

    Çeşitlendirilmiş bir beslenme normalde bu ihtiyaçları oldukça kolay bir şekilde karşılamayı mümkün kılar. 

    Biotin, birçok günlük gıdada değişen miktarlarda bulunur. 

    Yiyecek

    µg/100g

    Bira mayası

    179mcg/100g

    Arı sütü

    107µg/100g

    Yağlı tohumlar (orta)

    49mcg/100g

    Sakatat

    35mcg/100g

    Kepekli ekmek

    32mcg/100g

    Baklagiller

    18mcg/100g

    Çok haşlanmış yumurta

    16mcg/100g

    Marul

    10mcg/100g

    Brie

    8mcg/100g

    Kırmızı meyveler

    4µg/100g

    Önemli 

    Bu makalemiz tıbbi tavsiye, teşhis, tedavi veya öneri niteliği taşımaz ve yorumlanamaz. Tüm bilgiler okuyuculara sağlık uzmanları tarafından yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmaktadır. Bu içeriğin kişiselleştirilmiş tıbbi tavsiye, teşhis, prognoz veya tedavi yerine geçmesi amaçlanmamıştır.

    Etiketler: Dermojet
    Mayıs 26, 2023
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR