Multivitamin Nedir? Özellikle Kış Aylarında Neden Önemlidir?

Multivitamin

Multivitamin vitamin ve mineral içeren diyet takviyeleridir. Vitaminler vücudun sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu, ancak üretemediği temel besinlerdir. Bu nedenle gıda ve takviye şeklinde tüketilmelidirler. Örneğin A vitamini gözlere, cilde ve solunum sistemine yardımcı olabilir. C vitamini sağlıklı dişlerin ve güçlü kemiklerin büyümesini destekler. Aynı zamanda bağışıklık sistemine yardımcı olur. Piyasada birçok multivitamin markası vardır. Ve her biri belirli bir grup insan için tasarlanmıştır. Hangi multivitaminin sizin için en iyi olduğundan emin değilseniz bir uzmana danışabilirsiniz.

 

Multivitamin Neler İçerir?

Vitaminler sağlık, uzun ömür ve esenlik için gerekli olan mikroskobik bileşiklerdir. Aslında, multivitaminler büyüme, sinir fonksiyonu ve sindirim dahil olmak üzere metabolik fonksiyonları düzenler. İki çeşit vitamin vardır;

Suda çözünen vitaminler

Bu vitaminler suda erir ve vücutta depolanmazlar. Böbrekler tarafından hemen kullanılır veya atılırlar. Bunlar C vitamini ve B grubu vitaminleridir.

Yağda çözünen vitaminler

Yağlarda çözünürler ve vücutta depolanırlar . Bunlar A, D, E ve K vitaminleridir.

Mineraller

Mineraller doğada bulunan inorganik elementlerdir. Mineraller, büyüme, kemik sağlığı ve sıvı dengesi gibi belirli vücut fonksiyonları için gereklidir. Kalsiyum, magnezyum, çinko, demir veya potasyum minerallerdir.

Antioksidanlar 

Antioksidanlar vitaminler, iz mineraller, amino asitler veya yeşil çaydaki EGCG gibi bitkiye özgü moleküller olabilir. Vücuttaki serbest radikalleri düzenleme rolüne sahiptirler ve çoğu zaman tüm hücrelerimizde bulunan bir antioksidan olan glutatyona yardımcı olurlar.

Antioksidanlar vücudun korunması için gerekli bileşiklerdir çünkü sürekli olarak oksidatif strese maruz kalırız: nefes alırken, spor yaparken, stresliyken, beslenme dengesizken vb.

 

Multivitamin Ne İşe Yarar?

Bir multivitaminin rolü, yaşayabileceğiniz herhangi bir mikro besin eksikliğini telafi etmektir. İnsan vücudunun çalışması ve hayatta kalması için besinlere ihtiyacı vardır. Geleneksel olarak, besinler 2 ana kategoride sınıflandırılır:

Makrobesinler: enerji ve vücudun işleyişi için proteinler, karbonhidratlar ve lipitler.

Mikrobesinler: vitaminler, mineraller, eser elementler. Mikrobesinler vücuda enerji sağlamaz, ancak optimum sağlık, uygun büyüme ve metabolizma için hücre işlevi için gereklidir. Diyetinizi tamamlamak için gıda takviyeleri gerekebilir. Bu nedenle, bir multivitamin takviyesi, vitamin ve mineral eksikliklerinizi telafi etmek için çok önemlidir.

Az önce vücudun işleyişini sağlamak için yeterli makrobesinlere ve mikrobesinlere ihtiyaç duyduğunu gördük. Sağlıklı, dengeli ve çeşitli bir diyet bu alımları karşılayabilmelidir. Ne yazık ki, yaklaşık yarım asırdır gıda ürünlerimizin kalitesi kötüleşti. Tavsiye edilen vitamin ve mineral alımı artık yeterli değildir ve bu da genellikle popülasyonda kıtlığa neden olur. WHO (Dünya Sağlık Örgütü), dünyada 2 milyardan fazla insanın vitamin ve mineral eksikliği yaşadığını tahmin ediyor. Bu yetersiz alımlar sağlığınız için risk oluşturabilir. Bu riski minimuma indirmek için ise multivitamin takviyesini ihtiyacınız olabilir. Peki günlük multivitamin alımının faydaları nelerdir; 

1.Enerji artışına neden olur

Yeterince vitamin alamadığımız zaman vücudumuz basit görevleri yerine getirmek için daha çok çaba harcar ve daha çok yorulur. Bu yorgunluk ise diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Multivitamin almak ve sağlıklı yaşam sürdürmek sizi enerjik ve formda tutabilir.

2.Ruh halini iyileştirir 

Bazı araştırmalar günlük multivitamin alan kişilerin ruh hali ve duygusal refahı üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Yeterli vitamin ve mineral almak ruh halinizden sonra beyin fonksiyonlarınızı geliştirir.

3.Stresi ve kaygıyı azaltır

Günlük aldığınız multivitamindeki vitaminler ve mineraller stres ve kaygı düzeyinizi önemli bir biçimde azaltabilir. Vücudunuz yiyecekleri enerjiye dönüştürmek ve stres hormonlarını üretmek için B vitaminlerini kullanır. Günlük multivitamin almak vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayabilir.

4.Kaslarınızı korur

Serbest radikaller esas olarak kas yaşlanması ile ilgili sorunlardan sorumludur. Günlük multivitamin almak Bu zararlı serbest radikalleri kontrol altına tutmaya yardımcı olabilir.

 

Ne Zaman İçilmelidir?

İnsan vücudunun düzgün çalışması için bir besin kombinasyonuna ihtiyacı vardır. Birçok gıda, önemli vitaminler, mineraller ve diğer besinleri sağlarken, her gün mevcut olmayabilir. Örneğin, her gün güçlendirilmiş tahıllar yemeyebilirsiniz veya programınız bu tür yiyecekleri günlük olarak tüketmenize izin vermeyebilir. Genel olarak, multivitamininizi aldığınız günün saati önemli değildir. Bununla birlikte, yemekle birlikte alınması mide rahatsızlığını en aza indirebilir ve emilimine yardımcı olabilir. Ek olarak, tamamlayıcı kalsiyum ve demir, gastrointestinal yolda birbirine bağlanır. Kalsiyum takviyesinin optimal emilimi için multivitamininizle birlikte almaktan kaçının.

 

Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

Multivitaminler en yaygın diyet takviyeleridir. Oral olarak tüketilirler ve farklı şekillerde gelirler: kapsüller, tabletler, toz veya sıvı. Bir multivitamin kompleksi genellikle vitaminler, mineraller, otlar, amino asitler, enzimler, probiyotikler ve antioksidanlar içerir. Bu formüller tedavi amaçlı değildir ve ilaçlara veya hastalıklara karşı korunmak için mucizevi ilaçlara benzetilemez.

Sağlıklı, çeşitli ve besin açısından yoğun gıdalarla beslenen insanlar genellikle eksikliklere daha az maruz kalırlar. Ancak nispeten az sayıda insan, her gün çeşitli besleyici yoğun yiyecekler yiyebilir. Ek olarak, belirli insan kategorilerinin eksikliklerden muzdarip olma olasılığı daha yüksektir:

  • Hamile veya emziren kadınlar: doktor gözetiminde takviye şiddetle tavsiye edilir.
  • Yaşlılar: B12 vitamini emilimi azalır
  • Yetersiz beslenmeden mustarip insanlar.
  • Yetersiz yemek yiyen yetişkinler.
  • Veganlar ve vejeteryanlar: B12 vitamini sadece hayvansal gıdalarda bulunur ve et, balık, yumurta ve süt ürünleri yemeyen kişilerde kalsiyum, çinko, demir, D vitamini ve omega 3 eksiklikleri yaygındır.
  • Sporcular: Bu özel durumda, tüm vitaminler ve mineraller aşırı kullanılır ve takviye şiddetle tavsiye edilir.
  • İhtiyacınız Olan Besinler

    Çoğu multivitamin, günlük D vitamini değerinin %100'ünü içerir. Sınırlı miktarda kalsiyum ve potasyum içerir ve lif içermez. Bu nedenle, bir multivitamin alsanız bile, bu besinler açısından zengin gıdaları tüketmeniz önemlidir:

  • Kalsiyum: Az yağlı süt, peynir ve yoğurt, kalsiyum takviyeli bitki bazlı sütler, portakal suyu ve badem
  • D Vitamini: Somon balığı, zenginleştirilmiş süt (inek veya bitki bazlı), güçlendirilmiş portakal suyu, tahıllar ve yoğurt
  • Potasyum: Fasulye ve baklagiller, patates, az yağlı süt ve yoğurt, düşük sodyumlu konserve domates ürünleri, meyveler, kuzu ve balık
  • Lif: Fasulye ve baklagiller, fındık ve tohumlar; yulaf ve kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler
  • Magnezyum: Fındık ve tohumlar, avokado, ıspanak, kuru fasulye, kepekli tahıllar ve yulaf.
  •  

    Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

    Bir vitamin eksikliğinin belirtilerini yorumlamak genellikle zordur ve şunları içerir

  • Yorgunluk
  • Düşük enerji
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Enfeksiyonlara karşı artan savunmasızlık
  • Sindirim bozuklukları
  • Hafıza ve konsantrasyon sorunları
  • C vitamini eksikliği raşitizm (kalsiyum ve D vitamini eksikliği) gibi bazı önemli eksiklikler ortadan kalkmadığı takdirde artık ülkemizde nadir görülen hastalıklara neden olabilmektedir. Bunlar şiddetli hipovitaminozun neden olduğu çok ciddi durumlardır. Bununla birlikte, çoğu durumda, hafif bir vitamin eksikliği hafif semptomlarla kendini gösterir, ancak yine de takviyeler ve iyileştirici beslenme ile tedavi edilmelidir.

    Bazı önemli eksiklikler daha net belirtilerle sonuçlanabilir:

  • A, C ve E vitamini eksikliği: vücut enfeksiyon ve erken yaşlanma riskine daha fazla maruz kalır.
  • Folik asit eksikliği (B9 vitamini): kırmızı kan hücrelerinin olgunlaşması için gereklidir, bu nedenle eksikliği anemi ile de ilişkilidir. 
  • D vitamini eksikliği: kemik kırılganlığı ile de kendini gösterir;
  • B vitamini eksikliği: artan depresyon ve anksiyete riski ile ilişkili olabilir, ancak aynı zamanda ağız ve diş eti enfeksiyonlarına karşı artan hassasiyet ile de ilişkilendirilebilir.
  • Etiketler: Dermojet
    Ocak 27, 2023
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR