Glukozamin Nedir, Faydaları Nelerdir?

Glukozamin

Glukozamin Nedir?

Glukozamin, eklemlerde önemli bir rol oynayan bir moleküldür. Yapısı eklemlerin hareketliliğine ve korunmasına katkıda bulunan eklem kıkırdağının oluşumuna katılır. Vücut Glukozamin sentezleme yeteneğine sahip olmasına rağmen, bu molekülün oranı yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Bu nedenle, araştırmacıların eklem rahatlığını korumak veya yeniden kazanmak için glukozamin takviyesinin faydalarına odaklanmaya başlamasıdır.

Başlangıçta bir enjeksiyon olarak kullanıldığında, eklem ağrısını hafifletmede ve eklem hastalığıyla mücadelede yararlı etkiler göstermiştir. Bugün, glukozamin genellikle kıkırdağın bir bileşeninden başka bir şey olmayan kondroitin ile ilişkili bir oral takviye olarak sunulmaktadır. Glukozamin ve kondroitin kombinasyonu, eklem sağlığı için çeşitli faydalardan yararlanmayı mümkün kılar.

Glukozamin aşağıdaki formlarda olabilir:

  • glukozamin sülfat
  • Glukozamin hidroklorid
  • N-asetil-glukozamin
  • Glukozamin başlangıçta bir enjeksiyon olarak sunulmuştur ama günümüzde oral takviye olarak da mevcuttur. Bu durumda, glukozamin genellikle kapsül şeklinde paketlenir. Tek başına veya kıkırdağın bir bileşeni olan kondroitin ile kombine olarak sunulabilir.

     

    Glukozamin Özellikleri 

    Antioksidan güç

    Birkaç çalışma glukozaminin antioksidan gücünü doğrulamıştır. Bu aktivite, hücrelerin oksidatif strese karşı korunmasına ve serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı savaşmasına yardımcı olur. Glukozamin, koruyucu etkileri sayesinde vücudun erken yaşlanmasını ve bazı hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir.

    Antiinflamatuar aktivite

    Glukozaminin anti-enflamatuar aktivitesi, çeşitli bilimsel çalışmaların konusu olmuştur. Bu çalışma sırasında, glukozamin takviyesi, C-reaktif protein ve interlökin 6 dahil olmak üzere çeşitli inflamasyon belirteçlerinde bir azalma ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre, glukozamin, inflamasyonu tetiklemede yer alan bir transkripsiyon faktörü olan NF-κB üzerinde hareket ederek inflamatuar yanıtı modüle edebilir.

    Eklem rahatlığı için faydalı eylem

    Glukozamin eklemlerde önemli bir rol oynar. Glukozamin, kıkırdağın sentezini veya rejenerasyonunu uyararak eklemlerin hareketliliğine ve korunmasına katılır. Birkaç çalışma, kondroitin ile birlikte glukozamin takviyesinin eklem konforunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

    Glukozaminin kıkırdaktaki temel rolünün ötesinde, anti-enflamatuar aktivitesi ayrıca eklem ağrısını hafifletmeye ve belirli eklem hastalıklarına karşı savaşmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, osteoartrite karşı terapötik ilgisini önemli ölçüde doğrulamışlardır.

    İncelenmekte olan potansiyel etkiler

    Eklem bozuklukları durumunda yararlı etkisi ile tanınan glukozamin, diğer hastalıkların önlenmesine ve tedavisine de katkıda bulunabilir. Her halükarda, kardiyovasküler hastalıklar, nörolojik bozukluklar ve cilt problemleri üzerine yapılan birçok çalışmanın önerdiği şey budur.

     

    Glukozamin Faydaları Nelerdir?

    Önemli iyileştirme özelliklerine sahip olan kemiğin aksine, kıkırdak çok az yenilenir ve zorlukla iyileşir. Kıkırdak ne innerve ne de vaskülarize olma özelliğine sahiptir. Sinirlerin ve özellikle damarların yokluğu, yetişkinlikte kendini onarmanın neden zor olduğunu açıklar. Bununla birlikte, kıkırdak sermayemiz kırılgandır, travmaya ve çeşitli enflamatuar (artrit) veya dejeneratif (osteoartrit) fenomenlere tabidir.

  • Glukozamin, esas olarak eklem bozukluklarıyla ilgili ağrıyı dindirmesi ve eklem iltihabı dindirme etkisi ile bilinir. Vücutta, glukozaminin ana rolü, kıkırdak yapısındaki anahtar elementler olan glikozaminoglikanların, sülfatlanmış polimerlerin ve amino şekerlerin sentezidir. Glukozamin ayrıca güçlü bir antioksidan güce sahiptir.
  • Glikozaminoglikanlar, su tutma konusunda güçlü bir kapasiteye sahiptir. Glukozamin bu nedenle eklem kıkırdağının onarılmasına ve yenilenmesine yardımcı olur. Eklem rahatsızlığını kademeli olarak azaltmaya ve hareketliliği geliştirmeye yardımcı olur.
  • Pek çok çalışmada, glukozamin almanın kıkırdak yaralanması olan kişilerde rahatsızlığı azaltmaya ve hareketliliği iyileştirmeye yardımcı olduğu, diz yaralanmaları olan sporcularda iyileşmeyi hızlandırdığı ve romatoid artrit hastası olan hastalarda ağrıyı desteklediği gösterilmiştir. Çalışmaların çoğu, yürüme ve eklem ağrısı dahil olmak üzere osteoartrit semptomlarını azaltma üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır.
  • Glukozamin emilimini artıran aktif bileşenler arasında en sık kondroitin kullanılır. Bağ dokusunda bulunan bir glikozaminoglikandır ve ayrıca kıkırdak matrisinin bir bileşenidir. Onu serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasardan korur ve yeniden yapılanmayı desteklerken enzimatik yıkımı sınırlar.
  • Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, osteoartritte ağrı tedavisi için yaygın olarak kullanılır, ancak uzun süreli kullanım önerilmez ve kötü tolere edilebilir. Glukozaminin önemli avantajlarından biri, yan etkilerinin az olması ve ortak sermayenin korunmasına yardımcı olmasıdır.
  •  

    Glukozamin Nerede Bulunur?

    Glukozaminin yaygın gıdalarda bulunması zordur. Gıda takviyelerinde, glukozamin sülfat veya hidroklorür formunda bulunur. Bu formlar esas olarak yengeç, karides ve kerevit gibi kabukluların kabuklarının ana bileşeni olan kitinin hidrolizi ile hazırlanır. Bu şekilde üretilen glukozamin daha sonra sülfat veya hidroklorüre dönüştürülür. Filamentli bir mantar olan Aspergillus niger'den kitinin hidrolizinden hazırlanan bitkisel glukozaminin ticari formları da vardır.


    Glukozamin Nasıl Çalışır?

    Vücutta glukozamin, özellikle yüksek su tutma kapasiteleri sayesinde kıkırdağın yapısındaki anahtar elementler olan glukozaminoglikanların sentezine katılır. Glukozamin ayrıca, eksikliği kıkırdak distrofisine neden olan proteoglikan üretimini uyarır ve eklemlerin iki hareketli yüzeyi arasındaki mekanik gerilimi emerek bir amortisör rolünü güçlendirmek için eklemlerde bulunan sıvıyı kalınlaştırır.

    Glukozamin ayrıca kıkırdağı yenilemeye ve hareketliliği geliştirmeye hizmet eder. Son olarak, izin verir doku iltihabını azaltır ve bu nedenle eklem ağrısını hafifletir.

    Glukozamin sporcular, özellikle tekrar tekrar ağır yükleri kaldırarak eklemlerine çok fazla baskı uygulayan halterciler tarafından da kullanılabilir.

     

    Glukozamin Kullanım Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?

    Glikoz içeriğinden dolayı şeker hastalarına glukozamin kürü önerilmemektedir. 

    Çalışmalar, günlük 1500 mg dozunda glukozaminin eklem konforu üzerindeki faydalarını doğrulamıştır. Yine de bu dozaj, glukozamin kondroitin gibi diğer aktif bileşenlerle birleştirildiğinde değişebilir. Bu durumda dozaj, gıda takviyesi üreticileri tarafından sunulan glukozamin ve kondroitin dozajlarına bağlıdır. Şüpheniz varsa, bir sağlık uzmanının tavsiyesine başvurabilirsiniz.

    Kontrendikasyonlar: Takviyede önerilen glukozamin genellikle kabukluların kabuğundan çıkarılır. Bu nedenle, kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan kişiler için kullanımı kontrendikedir. Herhangi bir alerjik riskten kaçınmak için, glukozamin kaynağının kontrol edilmesi tavsiye edilir, çünkü bazen kabuklu deniz hayvanları dışındaki hayvansal kaynaklardan gelebilir. Şüphe durumunda, tedaviye başlamadan önce tıbbi yardım almanız önerilir.

    Yan etkiler: Glukozamin kullanımı herhangi bir önemli yan etki göstermemiştir. Bununla birlikte, bir glukozamin tedavisi bazen ishal, kabızlık, mide ekşimesi, epigastrik ağrı ve mide bulantısı gibi küçük yan etkilere neden olabilir. İstenmeyen etkilerin ortaya çıkmasını önlemek için, gıda takviyelerini kullanırken önerilen dozlara uyulması tavsiye edilir.

     

    Glukozamin Eksikliği Durumunda ne Olur? 

    Ulusal Gıda Güvenliği Ajansı'nın 2019'da yayınlanan bir görüşü, glukozamin ve glukoz metabolizması arasındaki çeşitli etkileşimleri bildirmektedir. Bu nedenle, birkaç çalışma glukozaminin şeker oranı ve insülin direnci üzerinde etkisinin olmadığını gösterse bile, glukozamin bazlı gıda takviyelerinin tüketimi, diyabet veya prediyabet, astım hastaları ve kabuklu deniz ürünlerine karşı gıda alerjisi olan kişilerde tıbbi olarak denetlenmelidir. 

    Genel olarak, glukozaminin günde 3000 mg'da bile önemli bir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, baz dozda bir artış (günde 1500 mg'ın üzerinde), gevşek dışkıya ve daha nadiren gastrointestinal rahatsızlığa yol açabilir.

    SONUÇ OLARAK

    Glukozamin vücudumuzda doğal olarak bulunur ve sağlıklı eklemlerin gelişimi ve korunmasında hayati bir rol oynar.

    Osteoartritten kurtulmak istiyorsanız veya düzenli egzersiz nedeniyle ağrıyan eklemleriniz varsa, bir glukozamin takviyesi almak çok yardımcı olabilir.

    Etiketler: Dermojet
    Nisan 27, 2023
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR