Dudaklar Neden Çatlar?

dudak çatlaması

Çoğunlukla dış etmenlere bağlı olarak gelişen dudak çatlaması, oldukça rahatsız edici olabiliyor. Dudak gibi narin bir bölge rüzgârdan, soğuk veya kuru hava koşullarından kolaylıkla etkilenebiliyor. Ayrıca kişinin dudaklarını ısırması, emmesi veya vitamin eksikliği sebebiyle de gelişebiliyor. Çok çeşitli sebeplerden ötürü gelişebildiği için öncelikle sorunun kaynağı tespit edilmelidir.

Hem verdiği acı hem de kişisel görünümü bozduğu için hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bazı bireylerde dudak çatlamasının iyileşmesi uzun sürebilir veya sık tekrarlayabilir. Bu gibi durumlarda altında yatan başka rahatsızlıkların olup olmadığı değerlendirilmelidir. Genellikle ciddi bir sorundan kaynaklanmasa da tedavi edilmediği takdirde daha uğraştırıcı bir hal alabilir.

 

Dudak Çatlaması Nedir?

Her insanın karşılaşabileceği bir rahatsızlık olan dudak çatlaması, genellikle kış aylarında görülür. Soğuğa maruz kalan dudaklar kolaylıkla çatlayabilir, yarılabilir ve kanayabilir. Rahatsızlık geliştiği sırada ağrı veya yanma gibi şikâyetler ortaya çıkar. Bazı durumlarda iltihap oluşarak işleri zorlaştırabilir. Tedavi edilmediği takdirde iyileşmesi süreci uzayabilir. Henüz ilk evredeyken müdahale edilirse kolaylıkla önlenebilir.

Estetik açıdan görünümüne dikkat edenler için dudakların bakımlı olması oldukça önemlidir. Özellikle kadınlar tarafından ruj veya parlatıcı kullanarak öne çıkarılan organlardan birisidir. Dudak çatlaması, hem görüntüye zarar verdiği hem de acıya sebep olduğu için oldukça can sıkıcıdır. Bir hasara bağlı olarak veya sadece kuruyup yaraya dönüşerek gelişebilir.

Dudaklara ne kadar iyi bakılırsa bakılsın hayatın bir döneminde çatlamalar görülebilir. Eğer sıklıkla tekrarlayan bir durum var ise muhakkak bir doktora danışılmalıdır. Böyle durumlarda kesin sebepler saptanır ve buna bağlı tedavi süreçleri belirlenir. Herhangi bir enfeksiyona yol açmaması için görüldüğü anda müdahale edilmelidir. Dudak çatlaması genellikle kısa sürede tedavi edilebiliyor.

 

Dudak Neden Çatlar?

Dudak çatlaması her mevsim görülebilen ve kısa sürede tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Eğer altta yatan başka bir neden veya kronik bir rahatsızlık yoksa 7-10 gün içerisinde iyileşir. Ancak önlem alınmadığı takdirde farklı sorunlara sebebiyet verebilir, iyileşme süreçleri uzayabilir. En sık rastlanan dudak çatlaması nedenleri şu şekildedir;

  • Soğuk, kuru veya rüzgârlı havalar gibi mevsimsel koşullar dudak derisinde gerilmelere sebebiyet verebilir. Buna bağlı olarak çiğneme veya gülümseme gibi aktiviteler sırasında yırtılmalar, çatlamalar meydana gelir. Ayrıca uzun süre güneşe maruz kalınması durumunda da meydana gelebilir.
  • Dudak çatlaması, tahrişe sebep olabilecek ağız alışkanlıkları olan bireylerde sık görülür. Dudaklarını sık sık yalayan, oynayan, ısıran, derisini koparan kişilerde görülme sıklığı fazladır. Ayrıca uzun süre ağızdan nefes alıp vermek de dudakların kuruyarak çatlamasına yol açar.
  • Günlük olarak yeterli sıvı tüketmeyen bireyler de dudak çatlamasına karşı risk grubundadır. Sıvı tüketimi cildin nemli kalmasını sağlayarak, dudakların hasar görmesini önler.
  • Sağlıksız beslenen kişiler vücutlarına yeterli mineral ve vitamin desteği sağlayamadıkları için çatlama yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda bir doktor kontrolünde besleyici veya takviye edici tedavilere başlanmalıdır.
  • Yaralanmalara veya çarpmalara bağlı oluşan hasarlarda dudak çatlaması görülebilir. Yarılma, şişme, iltihaplanma veya kanama olması durumunda muhakkak bir doktora başvurulmalıdır.
  • Ayrıca kronik rahatsızlıklara, alerjilere, deri üzerinde yan etkileri olan ilaçlara bağlı olarak da gelişebilir.

 

Dudak Çatlamasını Nasıl Önleriz?

Dudak çatlamasına ilk oluştuğu aşamada müdahale ederseniz çok daha kolay önleyebilir ve tedavi edilirsiniz. Öncelikle dudakların bakımı ve tedavisi için özel olarak üretilen kremler (lipstick) veya dudak yağı kullanılmalıdır. Dudaklar sürekli olarak nemlendirilmeli, çatlakların ilerlemesine ve yayılmasına izin verilmemelidir. Bu süre zarfında düzenli ve yeterli sıvı tüketimine özen gösterilmelidir.

Geç iyileşen veya sık tekrarlayan dudak çatlaması rahatsızlığı yaşıyorsanız kan değerlerinize baktırmalısınız. Vücudunuzda takviyesi gereken vitamin veya mineraller varsa ilaç tedavisi veya beslenme düzeni değişikliğiyle çözüm bulabilirsiniz. Tedavi süresince dudaklarınızı yalamamaya veya oynamamaya özen göstermelisiniz. Eğer sık ruj süren biriyseniz cildinize uygun bir ürün seçmeye ve makyaj temizliğine dikkat etmelisiniz.

 

Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?

Kendiliğinden gelişen dudak çatlaması için ilk olarak dermatolojik ürünlerden yararlanılır. Dudak kremleri veya yağları en etkili yöntemler arasındadır. Gün içerisinde yanınızda taşıyabilir ve dudaklarınızın kurumasına izin vermeden kısa sürede iyileşebilirsiniz. Bu tarz ürünler seçerken cilt yapınızı göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

Daha hızlı iyileşme için soğuk kompres, doğal peeling veya cilt bakım kürlerinden faydalanabilirsiniz. Örneğin dudaklar üzerinde aloe vera veya salatalık bekletmek iyileşme süresini hızlandırır. Ancak tedavi ile birlikte soruna neden olan etmenler de ortadan kaldırılmalıdır. Düzenli beslenmek, yeterli su takviyesi, zorlu hava koşulları öncesinde önlem almak dudak çatlaması riskini azaltır.

Etiketler: dermojet
Mayıs 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR