Selülit Nedir, Nasıl Geçer?

Selülit

Selülit Nedir?

Selülit, her yaştan kadının başta olmak üzere pek çok insan için derinden hissedilen bir sorundur. Varlığı genellikle yıllar geçtikçe artar ve neredeyse her zaman su tutma problemleriyle ilişkilidir. Ergenlik çağından sonra çoğu kadında bulunur ve kardiyovasküler risk faktörleri ile olası ilişkisi henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Çok önemli bir ayrımı açıklığa kavuşturmak gerekir: Tıpta "selülit", bağ dokusunun bazen çok ciddi, genellikle bakteri kökenli ve antibiyotik tedavisi ile tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyonu olarak tanımlanır. 

 

Selülitin Nedenleri Nelerdir?

Selülit, yağ dokusunun mikrosirkülasyon bozuklukları ve su tutma ile birlikte kronik iltihaplanma sürecinden kaynaklanır. Bu süreçler kronikleştikçe, yağ hücrelerinin boyutunda bir artış ve yürüttükleri metabolik işlevlerin olası değişikliği meydana gelir. Ayrıca deri altı yağ hücreleri arasındaki bağ dokusu yapısında bir artış vardır, trabekül ve septa oluşumu ile bazen dokuların gerçek sertleşmesine yol açar. Çoğu durumda tamamen estetik bir yönü olan selülitin nedeni henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Belirli sınırlar içinde fizyolojik olarak kabul edilebilir.

Selülit, sürecin düzeltilmesinin potansiyel olarak hala mümkün olduğu ilk aşamalardan farklı olarak, birkaç adımın gerçekleşmesinden sonra karakteristik "portakal kabuğu" görünümü ile kendisini gösterir. Hareketsiz bir yaşam tarzı ve yanlış beslenme alışkanlıkları bile bozukluğun başlamasına katkıda bulunuyor gibi görünmektedir. 

 

Selülit Belirtileri

Genel olarak selülit belirtileri vücudun sadece belirli bölgelerinde ve özellikle omuzlar, kollar, kalçalar, uyluklar ve baldırlarda görülür. Çoğu durumda, estetik sonuçlar dışında herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda, süreç kapsamlıysa ve bir süredir mevcutsa, dokuların sklerozu (sertleşmesi) nedeniyle lokalize ve hatta yoğun ağrı oluşabilir. Bu durumda selülit kesinlikle her zaman çıplak gözle görülebilir ve işlem artık geri döndürülemez. Yavaş yavaş mikro nodüllere dönüşen ancak zamanla acı veren makro nodüllere dönüşebilen nodüllerin dokunma ile algılanabilmesi mümkündür. 

 

Selülit Teşhisi

Selülitin teşhisi objektif bir muayene ile konur ve genellikle spesifik derinlemesine incelemeler gerektirmez.

Teknik Olarak Selülit 3 Aşamaya Ayrılır:

Ödemli selülit (Birinci aşama): Sadece özellikle kollarda, uyluklarda, baldırlarda ve ayak bileklerinde az ya da çok yaygın bir şişlik ile birlikte sıvı birikimi (ödem) vardır.

Fibröz selülit (İkinci Aşama): cilde dokunmak daha zordur ve karakteristik "portakal kabuğu" görünümünü alır, adipositler arasında bağ dokusu varlığı vardır ve mikro nodüllerin varlığı mümkündür.

Sklerotik selülit (Üçüncü aşama): Nodüller büyür ve doku çok daha sert bir kıvam alır, ciltte karakteristik çöküntüler ve şişlikler belirginleşir ve sıkıştırıldığında ağrılı olabilir.

Ayrıca her biri farklı özelliklere sahip 3 farklı selülit türü bulabilirsiniz;

Kompakt selülit: İyi bir fiziksel veya atletik şekle sahip, sıkı ve iyi eğitilmiş kas kütlesine sahip kişilerde, genellikle genç yaşta ortaya çıkar. Palpasyon üzerine, doku kompakttır ve lokal olarak çatlaklar mevcut olabilir.

Sarkık selülit: Hipotonik ve düşük kas kütlesine sahip kişilerin karakteristiğidir. Cilt, tipik selülit görünümüne sahiptir ve iyi gelişmiş bir kas tarafından desteklenmediği için yumuşaktır.

Ödemli selülit: Özellikle kol ve bacaklarda sıvıların lokal olarak birikmesiyle karakterizedir, böylece cilt şişer ve ayrıca selülitin belirgin belirtilerini gösterir.

 

Selülit Durumunda Beslenme Tavsiyesi

Selülit durumunda veya görünümünü önlemek için bazı beslenme kurallarına uymakta fayda var. 

  • Öncelikle rafine şekerleri ve doymuş yağlardan zengin gıdaları (tereyağı, hurma yağı, sosisler, krema, yumuşak peynirler, pastacılık ürünleri ve kremaları soslar ve çeşnileri) ortadan kaldırmak veya önemli ölçüde azaltmak gerekir. 
  • Yemek pişirmek için tereyağ, sıvı yağlar veya margarin gibi çeşniler eklenmeden buharda veya ızgarada pişirme tercih edilmelidir.
  • Yağsız et ve balıkları fırında veya buharda pişirerek yiyebilirsiniz.
  • Her gün bol su içmek, paketli ve şekerli içeceklerden uzak durmak önemlidir.
  • Kahve ve uyarıcı içeceklerin yanı sıra ekmek, makarna, bisküvi vb gibi yiyeceklerin sınırlandırılması tavsiye edilir.
  • Sosis ve peynirler, birçok endüstriyel ürün, soslar, baharatlar, tuz ve bol miktarda tuz içeren yiyeceklerin alımı sınırlandırılmalıdır. 
  •  

    Doğal Yöntemler ile Selülitten Nasıl Kurtulurum?

    1.Kahve ile

    Kahve sadece sabahları uyanmanıza yardımcı olmaz. Bu içecek uzun süredir selülitle savaşmak için mükemmeldir. Birkaç yemek kaşığı kahve telvesini zeytinyağı veya başka bir yağ ile karıştırın ve bu solüsyonu sorunlu bölgelere hoş bir aromatik masaj için kullanın. Kafein cildi ısıtır, daha pürüzsüz ve elastik hale getirir. Kil eklerseniz, fazla sıvının giderilmesine yardımcı olur. Ne yazık ki, bu prosedür sadece cildin üst tabakası için yararlıdır ve selülitin temel nedenini ortadan kaldırmaz. Yani etkisi geçicidir. Kan dolaşımını iyileştirmeye ve selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olan bileşenler içeren cilt bakım ürünleri vardır. Bu ürünler arasında kafein, yeşil çay ve zeytinyağı gibi bileşenler içeren keseler, losyonlar ve kremler bulunur.

    Düzenli egzersiz

    Selülitten kurtulmak için fiziksel egzersiz çok önemlidir. Kardiyo ve kas güçlendirme egzersizleri özellikle yağ yakmak ve kasları sıkılaştırmak için etkilidir. Seans başına en az 30 dakika boyunca haftada en üç kez egzersiz yaparsanız selülitlerinizden gözle görünür şekilde kurtulabilirsiniz.

    Ayrıca selülitle savaşmak için istediğiniz zaman yürüyüş yapabilirsiniz. Çocuklarla yürüyüşe çıktığınızda, markete gittiğinizde veya evcil hayvanınızla yürüyüşe çıktığınızda. Görünür bir sonuç elde etmek için günde 30-40 dakika aktif olarak yürümek yeterlidir.

    Masaj yapın 

    Masaj çok faydalıdır. Kan dolaşımını ve metabolik süreçleri iyileştirir ve tam kür aldığınızda selüliti azaltır. Masaj haftada en az iki kez yapılmalıdır. Selülit, genellikle obezite gibi sağlık sorunlarına işaret ettiğinden, yalnızca ruh halinizi değil sağlığınızı da mahvedebilir. "Portakal kabuğu derisi" olmadan pürüzsüz bir vücut ve cilt elde etmek için, bu sorunla mücadele etmenin ücretsiz yollarına her zaman başvurabilirsiniz. Çok sayıda araştırmaya göre, genetiğinize bağlı olarak, egzersiz ve diyet selülitin şiddetini %30-60 oranında azaltmaya yardımcı olabilir.

    Bol su için 

    Su vücuttan toksinleri atmak ve kan dolaşımını teşvik etmek için gereklidir. Vücudunuzu nemli tutmak ve selülitle savaşmak için günde en az 8 bardak su için.

    Selülit önleyici kremler ve yağlar kullanın

    Piyasada, cildi tonlayarak ve nemlendirerek selülit görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilecek kremler ve yağlar gibi birçok selülit önleyici ürün bulunmaktadır. Kafein, yeşil çay ve zeytinyağı gibi doğal içeriklerle üretilmiş ürünleri tercih edin.

    Sağlıklı beslenin

    Selülitten kurtulmak için sağlıklı ve dengeli beslenme şarttır. Yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının ve lif, protein ve antioksidanlar açısından zengin yiyeceklere odaklanın. Sebze ve meyveler, kepekli tahıllar, kuruyemişler ve yeşil sebzeler özellikle selülit için faydalıdır. Yeşil çay veya papatya çayı içmeyi de unutmayın, toksinlerin yok edilmesini desteklerler. Hamur işleri, şekerlemeler, kurabiyeler, gazlı meyve suları vb. gibi işlenmiş ürünlerden mümkün olduğunca kaçının. 

     

    Selülit Tedavi Edilmezse Olası Sonuçları

    Selüliti tamamen iyileştirmenin mümkün olup olmadığı bugüne kadar net değildir, ancak özellikle ilk aşamalarda dolaşımı iyileştirmeyi ve sıvı drenajını artırmayı amaçlayan önlemler kesinlikle semptomların hafiflemesine ve/veya ilerlemesinin yavaşlamasına katkıda bulunabilir. Süreç durdurulmazsa, çok ağrılı nodüllerin bile oluşması ve vücutta potansiyel olarak artan ve artık düzeltilemeyen estetik bir problemin varlığı ile daha ileri aşamalara ulaşmak teorik olarak mümkündür.

    Etiketler: Dermojet
    Şubat 27, 2023
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR