Sebum Nedir, Ne İşe Yarar?

Sebum

Sebum Nedir?

Gün boyunca ışıldayan bir cilde mi sahipsiniz? Sık sık siyah nokta veya diğer sivilce türleri oluyor mu? Saç dipleriniz yağlı mı görünüyor? İşte tüm bunların sorumlusu sebumdur. Peki sebumun tam olarak anlamı nedir? Aslında cildiniz tarafından ve daha spesifik olarak yağ bezleri tarafından üretilen yağlı bir maddedir. Dermiste (epidermisin altındaki tabaka) bulunur ve bulundukları yere bağlı olarak sayıları az ya da çoktur. Örneğin, yüzünüzün T bölgesinde (alın, burun, çene) büyük miktarlarda bulunur. Çok sık eğilimini açıklar. Tersine, avucunuzun içinde de çok az miktarda bulunur.

Aşırı sebum uzun zamandır aknenin ana nedeni olarak kabul edilir, ancak cilt kusurlarımızı yalnızca kısmen açıklar. Yağlı cilt mutlaka sivilce ve siyah noktalara eğilimli değildir! Son zamanlarda akne lezyonlarının gerçek nedeninin, E vitamini eksikliğine bağlı sebum bileşimindeki değişiklik olduğu keşfedilmiştir.

 

Sebum Ciltte Ne İşe Yarar?

Sebum üretimi, bir lipit filminin salgılanmasıyla sonuçlanan doğal bir süreçtir. Sebum, kılların yakınında dermisin altında bulunan yağ bezleri tarafından üretilir. Bu salgı sayesinde suyun buharlaşması korunur, cilt bu sayede kurumadan korunur. Daha da şaşırtıcı olanı, bu sebum üretimi, laktik asit ve yağ asitlerinin varlığı nedeniyle mikroplara karşı koruma sağlar. Anlayacağınız gibi sebum üretimi normal olduğunda dış etkenlere karşı doğal bir koruma sağlar. 

Aşırı sebum ayrıca saç derisine yayılarak köklerin yağlanmasına ve kepeğe neden olabilir. Erkeklerin ciltleri doğal olarak kadınlardan daha fazla sebum ürettiği için aşırı sebumu daha fazla maruz kaldıklarının unutulmaması gerekir.

 

Sebum Nasıl Azaltılır?

Yağlı cilde sahip olmaktan korkmanıza gerek yok. Doğru ürünler kullanılarak kolayca üstesinden gelinebilir. 

  • Diyetinizi değiştirin: ne çok yağlı ne çok zengin, ne de çok tatlı olmayan sağlıklı yiyecekler seçin ve bol su için.
  • Gözenekleri tıkayan kalın, yağlı fondötenlerle cildi boğmaktan ve yağlamaktan kaçının.
  • Cildinizi temizledikten sonra gün boyu fazla sebumu emecek matlaştırıcı bir krem ​​sürebilirsiniz.
  • Uygun ürünler kullanın, kepek önleyici şampuan veya yağlı kökler için matlaştırıcı, arındırıcı krem sizin için doğru seçenek olabilir.
  • Yüzünüzü sabah ve akşam nötr pH'lı doğal ve uygun bir ürünle temizleyin.
  • Ayrıca haftada en az bir kere yeşil kil maskesi yapmanızı tavsiye ederiz. 
  • Son zamanlarda yüze uygulanan fazla sebumu alan tek kullanımlık maskelerde mevcuttur. Bu maskeler aktif bir bileşeni yayarlar ve fazla sebumun neden olduğu kusurları gidermeye yardımcı olurlar. Kullanımı basittir, ön hazırlık gerektirmezler, ancak yine de geleneksel maskelerden daha pahalıdırlar.
  • Yağlı cilt, ister ergenlikte ister yetişkinlikte çoğu erkeği ve kadını etkileyen bir beladır, ancak doğru hareketler ve doğru ürünleri seçerek kolayca üstesinden gelinebilir. Cildimiz bizim için çok önemlidir. Ona çok özenli ve dikkatli davranmamız gerekir.

    Ne yazık ki bazı durumlarda günlük alışkanlıklarınızı değiştirmek de yeterli olmayabilir. Dirençli sebumu olan bu kişiler için yine de cilt tarafından üretilen fazla sebumdan kurtulmak için etkili bir çözüm vardır. 

    Aşırı sebumdan kurtulmak için estetik tedaviler

    Sebum, özgüvenini kaybedebilen bir kişinin refahı üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olabilir. Bu hastalar için, çirkin kusurlara yol açan fazla sebumun üstesinden gelmek çok önemlidir. Artık estetik tıp, parlak cilde ve sebum ile bağlantılı kusurlara son vermek için çeşitli etkili tedaviler sunuyor;

    1.Yüzeysel peelingleri LED teknolojisi ile birleştiren Mesopeel, gözenekleri sıkılaştırarak sağlıklı bir cilt sağlamanın yanı sıra uzun vadede sebum üretimini kademeli olarak düzenler. 

    2.Salisilik asit bazlı yüzeysel peeling. Meyve asitlerinin kullanıldığı bu teknik, hyaluronik asit üretimini uyarırken epidermisin pul pul dökülmesini ve hücre yenilenme sürecini yeniden başlatmayı mümkün kılar. Salisilik asit ise cilt dengesizliğine karşı etkili sonuçlar sunar: Akne , aşırı sebum ve genişlemiş gözenekler.

    3.Gözenekleri sıkılaştırmak ve sebum üretimini azaltmak için başka bir estetik tıp yaklaşımı ise mikro iğnelemedir. Bu teknik, cildin mikro iğneler kullanılarak tedavi edilmesini içerir. Enjeksiyon yapılmaz. Mikro iğneler, kollajen üretimi için gerekli olan belirli aktif bileşenleri sağlarken cildi uyarır.

    Bu üç estetik tıp tekniği bu nedenle cildin görünümünü gözle görülür ve kalıcı bir şekilde iyileştirmeyi mümkün kılar.

     

    Aşırı Sebum Üretiminin Nedenleri Nelerdir?

    Aşırı sebum üretimi yağlı cilde yol açar ve bazı faktörler üretimini büyük ölçüde etkiler.

    1.Hormonal etki

    Yağ bezlerinin aktivitesi hormonal kontrol altındadır: androjenler arttırırken östrojen azaltır. Örneğin menstrüasyon sırasında anormal derecede yüksek bir androjen seviyesi, kadınlarda sebum salgısının artmasına neden olabilir.

    2.Vücut alanı

    Sivilce bölgeleri genellikle sebumun bol olduğu yerlerde bulunur. Kafa derisi, yüz, boyun, omuzlar ve göğüs bölgesi hizasında, sırtın üst kısımlarında ve göğüs kafesinin ön kısmında. Yüzde T bölgesi ve yanaklarda sebum üretimi maksimumdur. Yanaklarda, üst göz kapaklarında ve boyunda daha az yoğundur.

    Yaş

    Anne hormonlarının etkisi altında, yağ bezleri yaşamın ilk ayında aktiftir. Aktiviteleri daha sonra ergenliğe kadar azalır ve yetişkinliğe kadar sekresyonda önemli bir artış olur. Sebum salgısı erkeklerde 50 yaşından sonra yavaş yavaş, kadınlarda ise menopozdan sonra daha ani olarak azalır.

    Güneşe maruz kalma

    Güneşe maruz kalmak cildin durumunu iyileştirir, ancak takip eden saatlerde sebum üretimi artar. Gerçekten de güneş cildi kurutabilir, bu nedenle cildin kurumasını önlemek için sebum üretimini artırarak tepki verir.

    Çok yağlı beslenme

    Yediğimiz yiyeceklerin cildin durumu üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi vardır. Çok yağlı veya çok tatlı diğer yiyeceklerde olduğu gibi soğuk mezeler veya tatlılar da sınırlandırılmalıdır.

    Uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanımı

    Yağlı bir cilde sahip olduğunuzda ilk içgüdünüz, genellikle epidermis için fazla agresif olan peeling ürünlerini kullanmaktır. Elbette cilt belli bir donukluğa kavuşur ancak sebum üretimi sadece birkaç saat sonra yeniden başlar. Tıpkı güneşe maruz kalma gibi, cilt de onu korumak amacıyla her zaman daha fazla sebum üreterek tepki verir.

    Günün zamanı

    Sebum salgısı öğlen ve öğleden sonra 2 arasında zirve yapar.

    Yağlı Yüz Derisinin Diğer Nedenleri

    Diğer birkaç durum da yağlı cilde neden olabilir.

  • Kozmetiklerin aşırı veya uygunsuz kullanımı 
  • Cildin çok agresif temizliği
  • Yağ bezlerinin androjenlere karşı muhtemelen genetik aşırı duyarlılığı (hormon seviyesi normaldir, ancak bezler çok fazla sebum üreterek aşırı tepki verir)
  • İlaç kaynaklı hormonların tüketimi (östrojenler, progestinler)
  • Bazı sistemik durumlar (Parkinson hastalığı dahil)
  •  

    Yağlı Cildin Sonuçları Nelerdir?

    Parlak görünümü ek olarak, yağlı cilt aşağıdakilerin görünümünü destekleyen bir durumdur:

  • Akne
  • Sivilceler
  • Siyah noktalar
  • Ancak yağlı cilde sahip olan herkeste sivilce görülmez. Kafa derisi tarafında, fazla sebum saçı yağlı, ağır ve "kirli" bir görünüme sokabilir.





     

    Etiketler: Dermojet
    Şubat 27, 2023
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR