Komedon Nedir, Neden Oluşur?

Komedon

Komedon Nedir?

Komedon, ölü hücreler ve kir kalıntılarıyla birlikte cildin gözeneklerini tıkayan yağ bezinin aşırı sebum üretmesinden kaynaklanır. Yüzde siyah veya beyaz renkte bulunan yağ bezesi şeklindedir. Hava ile temas ettiğinde, komedon oksitlenir ve siyaha döner.  Bu nedenle halk arasında siyah nokta olarak bilinir. 

Vücudun herhangi bir yerinde gelişebilmelerine rağmen, daha çok yüz ve boyunda görülürler. Bu lezyonlar genellikle aknenin bir özelliğidir. Bununla birlikte, eşlik eden başka akne semptomları olmadan da ortaya çıkabilirler. Komedonların kir içerdiğine dair yaygın yanılgının aksine, aslında melanin adı verilen cilt pigmentini okside ederler.

Hastaların komedon geliştirmesinin bir nedeni, cildin sebum adı verilen daha fazla yağ üretmesi durumunda hormonal değişikliklerdir. Komedonlar, sebum ve ölü cilt hücreleri cildin gözeneklerini tıkadığında ortaya çıkar. Tıkanan maddeler yüzeye çıktıklarında oksijenle reaksiyona girerek siyahlaşırlar. Komedonlar ciddi bir tıbbi durum değildir ve genellikle herhangi bir özel tedavi gerektirmez çünkü bedensel zarara neden olmazlar.

 

Komedonların Özellikleri 

  • Komedonlar benzer bir semptom olsa da normal sivilce ile aynı değildir. 
  • Komedonlar iltihaplı değildir, yani sivilcelerin yapabileceği herhangi bir fiziksel rahatsızlığa neden olmazlar. 
  • Ayrıca sivilcelerden daha düşük bir dokuya sahiptirler.
  •  

     

    Komedon Neden Oluşur?

    Komedonlar, keratin, yağ, saç ve bakterilerin biriktiği kıl folikülünün tıkanması nedeniyle oluşan cilt safsızlıklarıdır. Belirtildiği gibi, komedonlar, cilt yüzeyine doğru kapanabilen veya açılabilen saç köklerinin içinde lipitlerin ve diğer moleküllerin birikmesinden kaynaklanan cilt kusurlarıdır. İçeride biriken malzeme dışarı doğru itilirse oksijenle temas ettiğinde oksitlenir ve siyah bir noktaya dönüşerek karakteristik koyu rengi alır. Peki komedonlar neden oluşur?

    Hormonal Değişiklikler

    Ergenlik, cilt yüzeyinin altındaki yağ bezlerini aşırı sebum üretmesi için tetikleyebilen hormonal değişikliklere neden olur. Ölü cilt hücreleriyle birleştiğinde sebum, siyah noktaları tetikleyebilen gözenekleri tıkayabilir. Vücut büyük miktarda sebum üretmeye devam ederse, tıkalı gözenek büyümeye devam edebilir ve sonunda komedon adı verilen beyaz veya siyah nokta tıkaçları oluşturabilir. Siyah noktalar da zamanla kötüleşebilir ve bakterileri hapsederlerse bakteri türüne göre kist, düğüm veya püstüllere dönüşebilirler.

    Adet

    Bazı durumlarda, adet döngüsü sırasında veya başlamadan önce komedonlar gelişebilir veya kötüleşebilir. Menstrüasyon, vücuttaki sebum üretimini etkileyebilecek hormonal değişiklikler tarafından tetiklenir. Döngünün başında östrojen ve progesteron seviyeleri düşer ve adetin sonunda tekrar yükselir. Bu hormonlar azaldığında, folikül uyarıcı hormonların yükselmesini tetikler ve hormonlardaki bu dalgalanmalar, iştah ve ruh hali değişiklikleri veya akne de dahil olmak üzere menstrüel semptomlara neden olan şeydir.

    Doğum kontrol yöntemleri 

    Bazı doğum kontrol yöntemleri, üreme sistemindeki hormonlara da müdahale ettikleri için komedonlar da dahil olmak üzere cilt değişikliklerini tetikleyebilir. Örneğin, bazı doğum kontrol hapları sivilcelerin giderilmesine yardımcı olabilir, ancak diğerleri sebum üretimini tetikler. Androjen bazlı progestin içeren doğum kontrol hapları sivilce ve komedonlara neden olabilir.

    Gebelik

    Bazı durumlarda, sivilce ve siyah noktalar kötüleşebilir veya ilk kez hamilelik sırasında, özellikle de ilk üç aylık dönemde ortaya çıkabilir. Hamilelik ayrıca hormonların, özellikle de sebum üretimini artırabilen progesteron hormonunun değişmesine neden olur. Ek olarak vücut, hamilelik sırasında komedonlara neden olabilecek toksinler içerebilen daha fazla sıvı tutabilir.

    Aşırı terleme ve ısı 

    Tek başına terleme komedonlara neden olmayabilir. Bununla birlikte, yağlar, ölü cilt hücreleri ve bakterilerle eşleştirilmiş aşırı terleme, akne semptomlarına neden olabilir. Ağır el emeği yapan veya yoğun egzersiz yapan hastalar vücutta sivilce yaşayabilir. Örneğin, terli giysiler giymek veya spor kıyafetleri göğüste veya sırtta komedonlara neden olabilir.

    Stres

    Stres doğrudan komedonlara neden olmaz. Ancak yapılan araştırmalar stres ile cilt sağlığı arasında yakın bir ilişki olduğunu gösteriyor. Stresli durumlarda vücut, cilt bezlerinde aşırı sebum üretimini tetikleyen daha fazla kortizol üretir. Sebum ölü deri hücreleri ve bakterilerle karıştığında komedonlar oluşturabilir. Ek olarak, stres cilt bariyerini zayıflatır, böylece kendini koruyamaz ve iltihaplanma ve yaşlanma belirtileri gibi diğer cilt semptomlarına yol açar.

    Sigara içmek

    Çalışmalar ayrıca sigara içme ve komedonlar ile diğer akne türleri arasında bir bağlantı olduğunu belirtiyor. Sigara içmek kan akışını kısıtlar, bu da A Vitamini gibi oksijen ve besinlerin cilde ne kadar ulaştığını etkiler. Cilt yeterli oksijen veya besin almazsa, sivilce dahil olmak üzere hasarlardan kurtulamaz.

     

    Komedon Temizliği Nasıl Yapılır?

    Komedonlar herhangi bir olumsuz fiziksel sağlık etkisine neden olmadıkları için mutlaka tedavi gerektirmezler. Ancak ciddi psikolojik etkileri olabilir ve benlik saygısı ve özgüveni etkileyebilir. Durum şiddetliyse, dermatologlar komedonları ve diğer akne türlerini ortadan kaldırmak için topikal ilaçlar veya antibiyotikler reçete edebilir. Bazı durumlarda, doktorlar komedonları fiziksel olarak çıkarabilirler.

    1.Komedonlarınızı asla patlatmayın 

    Bir komedonu kötüleştirmenin veya daha fazla tahriş etmenin yollarından biri, onu almak, çizmek veya patlatmaktır. Patlatırķen yüzünüzdeki oluşturduğunuz tahriş, cildinizin daha fazla yağ üretmesine neden olabilir ve bu da daha fazla komedonun oluşmasına sebebiyet verebilir. Dermatologlar, komedonların cilde zarar vermeden çıkarılması için tasarlanmış profesyonel kalitede aletler kullanır.

    2.Nazikçe pul pul dökülmesine izin verin

    Pek çok insan, peelingin siyah noktalar da dahil olmak üzere sivilceler üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğine inanıyor. Bununla birlikte, pul pul dökülme aslında gözenekleri tıkayan ölü deri hücrelerini ortadan kaldırabilir. Nazikçe pul pul dökülme, mevcut siyah noktaları bile kaldırabilir. Ölü deriyi çıkarmaya yardımcı olmak için pul pul dökmek için yumuşak bir cilt fırçası kullanmayı düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, cildi tahriş etmemek için çok bastırmadan kullanmanızda fayda var. 

    3.Kil ve kömür maskeleri

    Kil veya kömür maskeleri, ciltteki fazla yağların giderilmesine ve gözeneklerden bakteri veya ölü derinin çıkarılmasına yardımcı olabilir. Komedonları ortadan kaldırabilir veya önlemeye yardımcı olabilirler. Yine, ürün tavsiyeleri için önce bir dermatoloğa danışmanızda fayda var.

    4.Makyajla uyumaktan kaçının

    Makyajla uyumak bir alışkanlık olabilir ama cilde çok zararlıdır. Makyaj ciltte gece boyunca kalırsa gözenekleri tıkayabilir ve siyah noktalara neden olabilir. Yağlı kozmetik ürünler de ciltte fazla yağlanmaya ve sivilcelere neden olabilir.

    Sağlıklı Cilt için Takviyeler

    A Vitamini: A vitamini, et, balık ve süt ürünleri dahil olmak üzere çok çeşitli gıdalarda bulunur. Bu vitamin göz, kemik ve cilt sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Akneyi tetikleyebilen serbest radikallere ve oksidatif strese karşı koyabilen antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca sedef hastalığı veya keratoz pilaris gibi diğer cilt hastalıklarını da tedavi edebilir. 

    Çinko: Çinko cilt, sindirim, bağışıklık ve üreme sağlığını destekleyen doğal bir mineraldir. Ayrıca hormonların düzenlenmesine yardımcı olur.

    Krill yağı: Balık takviyeleri, kril yağı omega-3 içerir. Kalp, sindirim ve cilt sağlığını artıran amino asitler açısından zengindirler. Ayrıca, bağışıklık sisteminin virüslerden kurtulmasına yardımcı olan, doğal öldürücü hücreler olarak adlandırılan bir tür beyaz kan hücresini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir besin takviyesi olarak, kril yağı yumuşak jelleri için önerilen doz, günde üç defaya kadar iki yumuşak jeldir.

    Bu makalede yer alan bilgiler tavsiye niteliğindedir. Talimatlar veya öneriler için bir dermatoloğunuza danışın. 

    Etiketler: Dermojet
    Mart 29, 2023
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR