Kış Aylarında Vitamin Takviyesi Almanın Önemi Nedir?

Vitamin

Kış aylarında genellikle soğuk algınlığından gribe kadar değişebilen hastalıklara maruz kalırız. Bu dönemde organizmamız, taze sebzelerden beslenme, sıcaklık değişimi, güneş ışığına maruz kalmama ve virüs ve bakterilerin saldırısı gibi çeşitli stres faktörlerine karşı mücadele etmek zorunda kalır. Bağışıklık sistemimizi ayakta tutmak için doğru beslenme, doğru takviyeler ve doğru uygulamalarla bu hastalıkları önlemenin önemine ek olarak, şimdi kış detoks yiyeceklerinin neler olduğuna ve hangi kış takviyelerinin evimizde olması gerektiğine bakalım.

 

Kışa Girerken Nasıl Beslenmeli?

Sıcaklıklardaki baş döndürücü düşüş ve ilk soğuk algınlığı ile vücudumuz bağışıklık sistemini güçlendirmek için daha fazla kalori alımına ihtiyaç duyar. Kış mevsimi fiziksel sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir ve sonuç olarak vücudumuz tarafından vücut ısısı üretimini desteklemek için enerji ihtiyacında artışa yol açabilir. Yani bu sadece bir izlenim değil, kışın daha fazla yeriz, çünkü düşük sıcaklıklara dayanabilmemiz için daha fazla kaloriye ihtiyaç duyan metabolizmamız bunu gerektirir. 

Beslenme uzmanları genellikle diyete başlamak için en ideal zaman olarak kış mevsimini gösterirler. Yılın bu zamanında sağlıklı beslenmek sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda olağan mevsimsel rahatsızlıklardan kaçınmaya da yardımcı olur. Ayrıca kış, diyet için ideal bir mevsimdir çünkü son dakika detoks diyetine başvurmak zorunda kalmadan formda kalmanızı sağlar. Bu nedenle, özellikle vücudun ve bağışıklık sisteminin zorlandığı yılın en soğuk döneminde, önceden hazırlık yaparak vücudunuzun sağlığını düşünmelisiniz.

Kışın tüketilmesi gereken 11 yiyecek

Peki kış mevsiminde sofraya getirilecek ideal yemekler nelerdir? Beslenme uzmanlarının kış aylarında tavsiye ettiği besinler ise şöyle:

1.Sıcak çorbalar: Sebzeli çorba, baklagil veya tahıl çorbaları… Bunlar sağlıklı besinler ve antioksidanlardır. Soğuğa karşı koymaya yardımcı olurlar ve protein ve vitaminlerin doğru beslenmesini garanti ederler. Beslenme uzmanları çorbaları "kış yemeklerinin kraliçesi" olarak tanımlarlar

2. Baklagiller : Mercimek, fasulye, bezelye ve nohut. Demir eksikliğini telafi etmeye yardımcı olan mükemmel besinlerdir.

3.Mevsim Meyveleri: Kış mevsimi lahana, brokoli, turp ve tatlı patates zamanıdır. Dengeli balık ve et yemekleri ile doğru bir şekilde birleştirilen bu sebzeler, mineral tuzların katkısını sunar ve mevsimsel rahatsızlıklarla savaşmaya yardımcı olur.

4.Taze meyve: Kivi ve mevsim meyveleri ile birlikte kışın portakal (özellikle kırmızı olanlar) ve mandalina eksik edilmemelidir. Bu meyveler C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

5.Kuruyemiş: Badem, ceviz ve fındık E vitamini ve çinko açısından zengin besinlerdir. Bitkisel proteinler sayesinde cildi soğuktan korur ve vücudun savunmasını güçlendirir.

6.Tahıllar: kepekli olanlar, aynı zamanda ekmek ve makarna, vücuda ağırlık vermeden çok fazla enerji veren mükemmel bir karbonhidrat kaynağıdır.

7.Yoğurt: Çok yararlıdır, çünkü sürekli probiyotik tüketimi enfeksiyon riskini azaltır ve gribi daha az agresif hale getirir.

8.Tatlılar: Kurabiyeler, kekler, çikolata ve şekerler, soğukla ​​mücadelede gerçek bir faydası olan şekerler bakımından yüksektir. Seçim yapmak zorunda kaldığınızda, bitter çikolatayı tercih etmek daha iyidir (%70'ten fazla kakao içeren idealdir): magnezyum katkısı yorgunlukla savaşmaya yardımcı olurken, kafein sinir sistemini uyarır.

9. Su, çay ve bitki çayları: Isınmaya ve susuz kalmaya yardımcı olurlar. Ölçülü olarak güzel bir sıcak çikolata da içebilirsiniz

10.Et: Protein ve demir açısından zengin, vücut ısısını sabit tutmaya yarar. Kırmızı et (yağlı) tüketimini sınırlamak ve tavuk, hindi, tavşan gibi beyaz etleri tercih etmek daha iyidir. Mükemmel bir protein alımı da balıktan gelir.

11. Brokoli, lahana ve karnabahar: Basit ve sindirimi uzun olmayan ama çok besleyici, A ve C vitaminleri, karotenoidler ve folik asit açısından zengindir. Size hastalıklara karşı korur.

Tahıl veya baklagil çorbaları, makarna ve fasulye, mercimek, nohut veya bezelye, tüketmeye devam edin. Doğru kalori açısından zengin çok lezzetli, sıcak yemekler, vücut ısınızı dengede tutacaktır. 

Bu kışlık yiyeceklerin hemen hepsinin özelliği, vücudumuza hem antioksidan hem de bağışıklık sistemine destek olarak yardımcı olacak C vitamini miktarının yüksek olmasıdır.

 

Kış Aylarında Hangi Vitaminler Alınmalıdır?

Kışlık yiyeceklere gösterilen ilgiye rağmen, gerekli tüm besinleri doğru bir şekilde bünyemize alamayabiliriz, bu nedenle kışın hangi vitaminleri almamız gerektiğini ve dolayısıyla hangi kış takviyelerinin bizim için doğru olduğunu bilmek de önemlidir.

● C vitamini : Kış için en iyi besin takviyelerinden biridir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek ve onları serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu ek, toz, kapsül ve sıvı formda mevcuttur. Giderek daha fazla insan, daha fazla hücresel emilim sağlayan lipozomal formülü seçiyor.

● D Vitamini : Kış aylarında güneş ışığına çok az maruz kaldığımız için bu vitaminin vücudumuzdaki miktarı azalır ve bitkisel besinlerde bulunmadığı için vücuda entegre edilmesi zordur. D vitamini, düşük serotonin üretiminin neden olduğu kış hüznü için doğal bir ilaçtır ve onu almak kemik sağlığını iyileştirebilir, kalsiyum emilimini teşvik edebilir ve en önemlisi vücudumuzun bağışıklık tepkilerini modüle edebilir. Kış aylarında D vitamininin önemini anladıktan sonra, tamamı vegan olmak üzere damla veya tablet, oral sprey ve  sıvı şeklinde size uygun olan takviyeleri kullanabilirsiniz.

■ B grubu vitaminleri : En iyi şey, bu besinlerin hiçbirini kaçırmamak için B grubu vitaminlerinden oluşan bir kompleks almak olacaktır. Bununla birlikte, kış mevsiminde bunlardan bazılarının düzgün fiziksel ve bağışıklık işleyişi için özellikle önemli olduğu kanıtlanmıştır. Bunlar arasında vücudun kırmızı kan hücreleri üretmesine ve bağışıklık sistemini desteklemesine yardımcı olan B6 vitamini ve bağışıklık sistemi için mükemmel bir destek olduğu ortaya çıkan B12 vitamini bulunur. B12 vitamini popülasyonun çoğunda genellikle eksiktir, bu nedenle tablet şeklinde veya sıvı formda alınması tavsiye edilir. Ayrıca yılın geri kalanında bilişsel işlevler için mükemmel bir destek olur. 

■ Magnezyum : Kış aylarında magnezyum takviyesi almak da D3 vitamininin emilmesi için çok yararlı olabilir, kış aylarında bu mineralin miktarı eksikse, D3 vitamini yağ dokusunda inaktif bir biçimde depolanır. Daha sonra yapılan araştırmalar, özellikle kış aylarında dikkate alınması gereken bir faktör olan bağışıklık sisteminde bir iyileşme sağlamak için magnezyum alımının da gerekli olduğunu doğrulamıştır. Bizim için doğru olan magnezyum takviyeleri, çalışma günlerimizde suda eritilecek bir içecek şeklinde olanlar, B6 vitamini eklenmiş kapsüllerdir.

Çinko : Çinko, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Nezle gibi soğuk algınlığında bağışıklık tepkisini iyileştirmenin yanı sıra, vücudun savunmasını tam olarak etkileyerek yara iyileşmesini de iyileştirir. 

Bilmekte Fayda Var: Uygun hidrasyona dikkat edin

Kış beslenmesi söz konusu olduğunda, hidrasyon faktörünün de üzerinde durulmalıdır. Bu aylarda susama dürtüsü daha az hissedilir ancak bu, kişinin yeterli miktarda sıvı almayı unutması gerektiği anlamına gelmez. Suya ek olarak çay ve sıcak bitki çayları tavsiye edilirken, öğle veya akşam yemeklerinde çorbalar mükemmeldir. Tahıl ve baklagil çorbalarıda size mükemmel fayda sağlar.

Bu nedenle mevsimsel hastalıkları önlemek sadece bir giyim ve ilaç meselesi değildir: sağlık aynı zamanda iyi yemekten de geçer. Böylece kış diyeti, tat ve sağlık ihtiyaçlarını aynı anda sağlıklı ve lezzetli yemeklerle uyumlu hale getirmeyi mümkün kılar.

 




 

Etiketler: Dermojet
Aralık 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR