K vitamini Nedir?

K vitamini nedir?

Vitaminler, hayati fonksiyonların normal seyrinin imkansız olduğu önemli bileşik gruplarıdır. İnsan vücudunda salgılanan veya gıda yoluyla elde edilen, vücudun eksikliklere düşmemesi için optimal alımları gereklidir. Bu aynı zamanda K vitamini için de geçerlidir. K vitamini, A, D ve E ile birlikte yağda çözünen dört vitaminden biridir. Bu, vücudun bir kısmını depolayabileceği ve daha fazla yağ ile birlikte onu içeren gıdaları tükettiğimizde en iyi şekilde emildiği anlamına gelir. K vitamininin iyi yağ çözünürlüğü ayrıca bir şey daha ifade eder. İdrarla atılması zordur ve vücutta yüksek dozlarda toksik birikimini önlemek için alımı aşırıya kaçılmamalıdır.

 

K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? 

K vitamini dolaşım sisteminin düzgün çalışması için gereklidir ve bu vitaminin eksikliği kanama sorunlarına yol açabilir.

1.Belirti: Deri altında kanama
Bazen birbirimize çarptığımızda "morluk" dediğimiz şeyin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlar cilt altında kanamaya bağlı morlukları. Bu, damarlardan kaçan ve deri kalınlığında durgunlaşan kandır. Bu nedenle mavi bir noktanın göründüğünü görürüz. Kan pıhtılaşmada güçlük çektiğinden, K vitamini eksikliği bu olguyu daha da artırır. Bu nedenle, yukarı akıntıya çarpmadan cilt altında bu tür kanamalar olabilir.

2.Belirti:  Burun Kanaması
Epistaksis adı verilen burun kanaması, kan damarlarının genişlemesinden kaynaklanır. Bu, bir kan pıhtısı oluşumu ile durdurulur. K vitamini eksikliği durumunda kan düzgün bir şekilde pıhtılaşmaz. Kanama daha yoğun ve uzun olabilir. Kan damarlarını güçlendirmek için C ve K vitaminleri açısından zengin bir diyete odaklanılması tavsiye edilir. Polifenoller açısından zengin yiyecekler de önerilir. Ispanak, marul ve lahana gibi yeşil sebzeler, K vitamininin besin kaynaklarıdır.

3.Belirti: Diğer Kanama Türleri
Bildiğiniz gibi K vitamini eksikliği kan pıhtılaşma bozukluklarına ve çeşitli kontrolsüz kanamalara yol açar. Bazen kanama mikroskobiktir ve teşhis edilmesi zordur. Ancak dışkınız çok koyu hatta siyah ise K vitamini eksikliğine bağlı mide kanaması olabilir. Aynı şekilde adet kanaması da K vitamini eksikliğinin belirtilerinden biri olabilir
 

K vitamini eksikliğinin teşhisi
Doktorlar, risk altındaki kişilerde anormal kanama meydana geldiğinde K vitamini eksikliğinden şüphelenirler. Teşhisi doğrulamak için pıhtılaşma oranını ölçen kan testleri yapılır. İnsanların ne kadar K vitamini tükettiğini bilen doktorlar, bu kan testlerinin sonuçlarını daha iyi yorumlayabilir. Bazen kandaki K vitamini seviyeleri ölçülür.

 

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

  • K vitamininin üç formu vardır: K1, K2 ve K3
  • K1 vitamini bitkisel, K2 hayvansal ve K3 sentetiktir
  •  

    K Vitaminin Bulunduğu Besinler;

  • Karalahana 
  • Haşlanmış ıspanak  
  • Şalgam
  • Karahindiba
  • Pancar yeşillikler
  • Pişmiş pazı
  • Pişmiş brokoli  
  • Marul
  • Çiğ ıspanak
  • Pişmiş Brüksel lahanası
  • Kuşkonmaz, çiğ veya pişmiş
  • Taze maydanoz
  • Kivi
  • Taze fasulye


  •  
    K Vitaminin Faydaları Nelerdir?

  • K vitamini, kanın pıhtılaşması için gerekli olan 13 proteinden dördünün yapılmasına yardımcı olur ve yaraların iyileşmesi için sürekli kanamasını durdurur. 
  • D vitamini ile birlikte çalışarak kemiklere kalsiyum sağlanmasına yardımcı olur ve onları daha güçlü hale getirir. Düşük K vitamini seviyeleri, kırık riskinin artmasına neden olabilir.
  • K vitamininin bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmayan diğer faydaları arasında arter ve damarların kireçlenmesine karşı koruma, prostat kanseri ve Alzheimer hastalığı riskini azaltma yer alır.
  • K vitamini açısından zengin yiyecekler yemek, kalp sağlığına, kemik yoğunluğuna yardımcı olur, ağız sağlığını geri kazandırır ve enfeksiyon riskini azaltır.
  • K vitamini, kemiklerin zayıflamasını önlemek için gerekli olan osteokalsin de dahil olmak üzere kemikteki proteinlerin üretimi ile ilgilidir. Bazı araştırmalar, daha yüksek K vitamini alımının, daha düşük kalça kırığı insidansı ve düşük kemik yoğunluğu ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ek olarak, düşük kan K vitamini seviyeleri, düşük kemik yoğunluğu ile ilişkilendirilmiştir.
  • Yaşlı yetişkinlerde hafızayı geliştirebilir. Düzgün çalışması için K vitamini alımını gerektiren K vitaminine bağımlı proteinler sadece kemik modellemenizi etkilemez. Kemik büyümesi veya kan pıhtılaşması ile ilişkili olmayan VKDP'ler, hücresel olaylarla ilgili beyin hücre zarlarında yaygın olarak bulunan bir lipit sınıfı olan sfingolipidlerin metabolizmasıyla ilgilidir. Sfingolipid metabolizmasındaki değişiklikler, yalnızca yaşa bağlı bilişsel gerileme ile değil, aynı zamanda Alzheimer gibi nörodejeneratif durumlarla da ilişkilendirilmiştir. Son araştırmalar, antikoagülan olarak kullanılan K vitamini antagonistlerinin görsel hafıza, sözel akıcılık ve beyin hacmi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. 
  •  

    Günlük K Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

    Yetişkinlerin vücut ağırlıklarının her bir kilogramı için günde yaklaşık 1 mikrogram K vitaminine ihtiyacı vardır. Örneğin, 65 kg ağırlığındaki birinin günde 65 mikrogram K vitaminine ihtiyacı varken, 75 kg ağırlığındaki bir kişinin günde 75 mikrograma ihtiyacı olacaktır. Bir mikrogram, bir miligramdan (mg) 1000 kat daha küçüktür. Çeşitli ve dengeli bir diyet yiyerek ihtiyacınız olan tüm K vitaminini alabilmeniz gerekir.
    Vücudunuzun hemen ihtiyaç duymadığı herhangi bir K vitamini ileride kullanılmak üzere karaciğerde depolanır, bu nedenle her gün
    diyetinizde ona ihtiyacınız olmaz.

    Bebeklerde K vitamini takviyesi çok yaygın, hatta sistematiktir. Anne sütü ile alınamayanları ve yeni doğanın olmayan rezervlerini telafi etmeyi mümkün kılar. Böylece, bu takviye yaşamın ilk aylarında hemorajik hastalık riskini sınırlar.

    Bilmekte fayda var !
    Kemik erimesi ve damarların kireçlenmesine bağlı kalp ve damar hastalıklarını önlemek için K vitamini içeren gıda takviyeleri özellikle tavsiye edilir. Yetkili makamlar, uzun vadeli sonuçları henüz bilinmeyen aşırı doz riskinden kaçınmak için günde 25 mikrogram dozun aşılmaması gerektiğini önermektedir.

    Bilmekte fayda var!
    K vitamini, beslenme gerçekleri etiketinde gerekli bir besin maddesi değildir, ancak pıhtılaşma önleyici ilaç kullanan kişilere genellikle sağlık uzmanlarından K vitamini içeren gıdalar hakkında bilgi verilir.

    Bilmekte fayda var!
    K vitamini yağda çözünür olduğundan, emilimi artırmak için K vitamini içeren yiyecekleri biraz yağ ile yemek en iyisidir. Bu nedenle, biraz zeytinyağı gezdirin veya en sevdiğiniz yapraklı yeşil salataya doğranmış avokado ekleyin!

    Bilmekte fayda Var!
    Antibiyotik ilaçlar, bağırsakta K vitamini üreten bakterileri yok edebilir ve bu nedenle, özellikle ilacı birkaç haftadan uzun süre kullanıyorsanız, potansiyel olarak K vitamini düzeylerini azaltabilir. Uzun süreli antibiyotik kullanırken iştahı zayıf olan kişilerde eksiklik riski daha yüksek olabilir ve K vitamini takviyesinden fayda görebilir.

     

    K Vitaminin Fazla Miktarda Alınması Zararlı Mıdır?

    Aşırı K vitamini, özellikle antikoagülan tedavi gören kişiler için bir risk faktörü olabilir. Bebek maması ile beslenen bebeklerde aşırı K vitamini de oluşabilir, ancak çok nadirdir. Daha sonra beyin hasarına neden olabilen anemi ve sarılık gibi semptomlar ortaya çıkabilir... Gerektiğinde doz aşımından kaçınmak için inek sütü, yoğurt, beyaz ekmek, mısır, patates, şalgam, mantar ve hatta salatalık gibi K vitamini içeriği düşük besinlerin tüketilmesi önerilir. Fazlalığı konusunda doktora danışıp vücudun ihtiyaçlarına göre K vitamini içermeyen standart bir menü oluşturmak mümkündür.

     

    Yeterli Miktarda K Vitamini Nasıl Alınır?

    Bazı insanlar diyet takviyelerine ihtiyaç duysa da, çoğu insan bu yağda çözünen vitaminleri diyet yoluyla yeterince alabilir. Aslında, zaten işlenmiş gıdalarda düşük, sağlıklı ve dengeli bir diyet yemeye çalışıyorsanız, muhtemelen zaten K vitamini içeren birçok gıda kaynağı yiyorsunuzdur. Bahsettiğimiz gibi, bazı insanların K vitamini alımına dikkat etmesi gerekse de, çoğu insanın çok fazla K vitamini alma konusunda endişelenmesine gerek yoktur. Günlük yediğiniz gıdaların içerisinde k vitamini olan gıdaları tercih etmeniz yeterlidir.

     

     

    Etiketler: Dermojet
    Kasım 28, 2022
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR