Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

güneş yanığı

Güneş yanıkları yaz ayının gelmesiyle birlikle daha çok artış göstermeye başlamıştır. Güneş yanıklarının genelde ortaya çıkma sebeplerinden biri ise cildin yoğun güneş ışınlarına maruz kalmasıdır. Genel olarak baktığımızda çok açık tenli olan bireylerde güneş yanıkları oldukça sık görülmektedir.

 

Güneş Yanığını Engellemek İçin Ne Yapabiliriz?

Güneş yanığını engellemek için yapmanız gerekenler bulunmaktadır. Bunların hepsini veya bir kaçını yapmanız güneş yanığının tamamen veya kısmi olarak engellemesini sağlayacaktır. Yapmanız gerekenler şu şekildedir.

İlk olarak cildinizin güneşe maruz kalacağı bir plan kurduysanız mutlaka yanınıza güneş kremi almalısınız. Güneş kremi sayesinde güneş tarafından gelen UV ışınlarını engellersiniz ayrıca cildinizi besleyen güneş kremi yanıkları en aza indirmektedir. Güneş kremi seçimi yaparken yaş, cilt tipi, hava sıcaklığı gibi unsurları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Bu unsurlara göre güneş kreminin faktörünü seçmelisiniz. Güneş kremleri farklı faktörlerde satılmaktadır ve bu faktörler güneş kreminin koruyuculuğunu belirtmektedir. Eğer hassas bir cilde sahipsiniz ve çok sıcak bir yere gidiyorsanız kesinlikle 50 + faktör güneş kremi tercih etmelisiniz.

Güneş kreminden sonra baş kısmınızı ve yüz kısmınızı her zaman güneşten korumalısınız. Bunun içinde mutlaka yanınızda bir şapka olmalıdır. Şapka sayesinde başınız güneşten korunurken yüzünüzde gölgede kalacağı için yüzünüzü de güneşten korursunuz. Ayrıca güz için güneş kremleri de bulunmaktadır. Bu yüz güneş kremlerinin koruma değeri vücut için olanlara göre daha fazladır. Bu kremleri kullanarak güneş yanıklarını engelleyebilirsiniz.

Son olarak göz ve göz çevrenizi güneşten korumak için güneş gözlüğü tercih edebilirsiniz. Güneş gözlüğünün özel camları ile göz ve göz çevreniz güneşten korunacaktır.

 

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı cilt üzerinde yüksek güneş ışınlarına maruz kalarak vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen iltihaplar olarak adlandırılması mümkündür. Bu iltihaplanmaların bazıları hafif bir şekilde seyretmesinin yanı sıra şiddetli cilt yanıkları vakaları da günümüzde oldukça bulunmaktadır. Bu yaralar iyileşme sürecinin ardında cildin üzerinde birtakım lekelerde bırakabilmesi söz konusudur.

Güneş yanıkları sadece fazla güneşe maruz kalmanın yanı sıra solaryuma giden kişilerde de meydana gelebilmektedir. Yapay ışıktan alınan ışınlarda da güneş yanığı adını verdiğimiz güneş yanıkları oluşabilmektedir. 12 yaş altı çocukların güneş yanığı için şikayetleri varsa mutlaka doktora başvurularak muayene edilmesi gerekmektedir.

Cilt üzerinde meydana gelen normal olmayan kızarıklıklar. Güneş yanığı sonrası cilt üzerinde kızarıklık meydana gelir. Bu kızarıklık güneş yanığının kendini belli eden en önemli belirtisidir. Kızarıklık olan bölgeye aşağıda belirttiğimiz uygulamaları yapmanız gerekmektedir.

Cildin üzerinde şişlik, kızarma, gerginlik hissi. Güneş yanığı sonrasında cilt üzerinde şişlik, kızarma ve gerginlik hissi meydana gelmektedir.

Güneş yanığının mevcut olduğu bölgeye sürtünme olduğu zaman şiddetli acı hissedilmesi.

Başın ağrıması, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler. Bu şikayetler çok fazla doğrudan güneş altında kalmayla ortaya çıkmaktadır.

 

Güneş Yanığına Ne İyi Gelmektedir?

Güneş yanığıyla karşılaştığınızda evde kendinizin yapabileceği ve birtakım semptomları hafifletebileceğiniz güneş yanığı tedavisi yöntemi bulunmaktadır. İlk öncelikle cildin üzeri fazlasıyla sıcak olacaktır. Bu sıcaklığı kontrol altına almanız gerekmektedir. Cilde buz ile soğuk kompres yapılması cilt üzerindeki acıyı azaltır ve iltihaplanmasını önleyici bir yöntemdir.

Buna ek olarak aşırı soğuk olarak buz küpleri, kompres buzları gibi maddeleri cildinize direkt olarak değdirmemeniz gerekmektedir. Soğuk bir suya bez ya da bir havluyu batırdıktan sonra cildinize koyabilirsiniz. Bu aşamada havluyu ya da bezi cildiniz üzerinde çok süre tutmamaya dikkat ediniz. Bu uygulamayı 20 dakika yarım saat arası cildinize uygulayabilirsiniz.

Bu işlem sonrasında cildiniz üzerinde sıcaklık kontrol altına alınacak ve iltihaplanma durumu da kontrol altına alınmış olacaktır. Bunun yanı sıra güneş yanığına maruz kaldıktan sonra vücut çok hızlı bir şekilde su kaybetmektedir. Bundan dolayı gün içerisinde en az 2,5 litre tüketerek vücudun kaybetmiş olduğu su miktarını karşılamanız gerekmektedir. En çok bilinen ve evlerde en çok kullanılan yanık yöntemlerinden bir diğeri ise yanığın üzerine yoğurt sürme işlemidir.

Eğer buz dolabından çıkartmış olduğunuz yoğurdu cildinize sürerseniz soğuk olmasından dolayı cilt üzerindeki yanmayı hafifletebilmektedir. Ama iltihaplanma konusunda bir etkisi ne yazık ki bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra süt ve süt ürünlerinde birçok bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler yanık cilt ile temas etmesi durumunda ciltteki enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Balda normal cilt yanıkları ve güneş yanıklarında kullanılan bir yöntemdir. Bal içerisinde bulunduğu maddeler sayesinde ciltteki yanmayı alır ve cildin gerilmesini önler. Bunun yanı sıra aloe vera bitkiniz varsa bu bitkinin içindeki bulunan jelden cildinize sürebilirsiniz. Aloe vera içerisinde bulunduğu maddeler sayesinde cilt üzerindeki sızlamayı kısa süre geçirici özelliğe sahiptir.

Bunun yanı sıra iltihap giderici özelliği de bulunmaktadır. Cilt yanığından sonra düzenli olarak aloe vera kullanımında cilt üzerindeki lekelenmeler de azalış görmektedir.

Doğal yöntemlerin yanı sıra kesin ve hızlı çözüm almak istiyorsanız güneş yanığı tedavisi için kullanılan kremlerden almanız gerekmektedir. Bu kremleri güneş yanığı olan bölgeye hafif bir şekilde sürerek yaymanız ve düzenli olarak bunu uygulamanız güneş yanığı tedavisinde alacağınız sonucu hızlandıracaktır.

Ayrıca bir diğer güneş yanığı tedavisi ise güneş sonrası kremlerdir. Güneş sonrası kremler ile güneşlendikten sonra vücudunuza uygulama yapmanız hem vücudunuzu besleyecektir hem de güneş yanığının etkilerini azaltacaktır.

 

Güneş Yanığının Zararları Nedir?

Güneş yanıklarının zararlarını belirleyen şey derecesidir. Güneş yanığının derecesi ne kadar fazla ise zararları o kadar fazladır.

  • Güneş yanığını bilinen en belirgin zararı cilt lekesi oluşturmasıdır. Güneş yanığından sonra ciltte bazı koyu renkli büyüklü küçüklü lekeler meydana gelmektedir.
  • İleri derece güneş yanığı cilt kanseri ve cilt tümörlerine neden olmaktadır. İleri derece yanıklar uzmanlar tarafından dikkat edilmesi gereken bir konu olarak belirtilmektedir. İleri derece yanıklara yakalanmamak için güneş kremi mutlaka kullanmalısınız. Ayrıca doğrudan güneş ışınlarına karşı durmamalısınız.
  • Güneş yanığının bir diğer zararı ise cilt kuruluğuna neden olmaktadır. Güneş yanığı sonrası hassaslaşan cilt hemen beslenmezse kurumaya başlar.
  • Güneş yanığı, ciltte bulunan minerallerin zarar görmesine ve ciltteki koruyucu tabakanın zarar görmesine neden olur.
  • Güneş yanığı sonucu cildin gerginleşmesi ve ciltte oluşan acı hissi gündelik hayattaki hareketlerimizi kısıtlar.

 

Güneş Yanığı Acısına Ne İyi Gelir?

Güneş yanığının acısını dindirmek için herkes farklı yöntemler kullanır. Yoğurt sürenden üfleyene kadar ancak daha iyi sonuçlar almanız için yapmanız gereken şunlardır.

  • İlk olarak deniz sonrası güneşlenirken güneş yanığı oluştuysa mutlaka soğuk bir duş alarak bu tuzlardan kurtulmalısınız. Tuz bulunan cilt daha çok acıyacaktır.
  • Ayrıca güneş yanığının ardından soğuk bir duş almanız sizi ferahlatacaktır.
  • Güneş sonrası kremler bu noktada imdadınıza yetişecektir. Güneş sonrası kremler hem sizi ferahlatır hem de içerisinde bulunan maddeler ile cildinizi besleyerek yanığın geçmesine yardımcı olur.
  • Soğuk press yapmanız güneş yanığı acısına iyi gelecektir.
  • Aloe vera ve bal ile hazırladığınız karışım cildinizdeki acıyı kesmeye yardımcı olur.
  • Güneş yanığı acısını soğuk press ile dindiremediyseniz ağrı kesici kullanmalısınız.
Etiketler: dermojet
Temmuz 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR