Güneş Lekesi Nedir? Neden Oluşur?

Güneş Lekesi

Güneş Lekesi Nedir? 

Güneş lekesi, bronzlaşma pigmenti olan lokalize bir melanin kümesidir.. 

Kahverengi lekeler, özellikle güneşe en çok maruz kalan bölgelerde önce fark edilmeden ortaya çıkar ve sonunda çoğalır.

Yüzde ve vücutta çok sık görülen bu kahverengi lekeler, bir tür yara izi olan lokalize hiperpigmentasyona karşılık gelir. Bu iz, cildin aşırı güneşe karşı kendini savunmak zorunda kaldığını gösterir. Zorla, koruyucu bir kalkan oluşturmak için aşırı melanin üreterek en ufak UV radyasyonuna aşırı tepki verir.

Güneş lekeleri ve yaşlılık lekeleri öncelikle UV ışınlarına en çok maruz kalan bölgeleri etkiler: eller, dekolte, yüz, boyun, omuzlar. Bunları melazma ile karıştırmak imkansızdır. Sonuç olarak, ten rengi daha mat, daha az eşit ve ışıltısızdır.

 

Güneş Lekeleri Neden Olur?

Koyu lekeler, yaşlılık lekeleri veya güneş lekeleri olarak farklı isimlerle bilinir. Aşırı güneşe maruz kalma cildin erken yaşlanmasına neden olur, ancak kirlilik de dikkate alınmalıdır.

Güneş 

Kendinizi güneşe ne kadar yoğun maruz bırakırsanız, cildin doğal savunma sistemlerini o kadar çok talep edersiniz. Aslında bronzlaşma, cildin UV ışınlarına karşı koruyucu bir reaksiyonundan başka bir şey değildir. Zamanla melanin üretimi ters gidebilir ve sonra da devam eden lekelere yol açabilir.

Yaş

Melanin üretimi ve cilt hücrelerinin işleyişi daha az verimlidir ve güneşe maruz kalma durumunda kahverengi lekeler oluşturur

Kirlilik

Çin ve Almanya'da yapılan birçok çalışma, UV ışınlarının tek başına sorumlu olmadığı, hava kirliliğinin ciltte koyu lekelerin oluşumuna katkıda bulunduğunu göstermektedir.


 

Güneş Lekelerinden En Çok Etkilenen Kişiler Kimlerdir?

50 yaş üstü insanlar

50 yaşından sonra beyaz tenli kişilerin %90'ında fototiplerine ve yaşamları boyunca güneşe karşı aldıkları önlemlere bağlı olarak az çok gelişmiş kahverengi lekeleri bulunur.

50 yaşından önce UV ışınlarına çok fazla maruz kalanlar

Cildinizi yüksek bir SPF güneş kremi ile korumadan güneşe çok fazla maruz kalırsanız, lentijinlerin erken ortaya çıkma riskiniz artar. Cilt yaşlanmasının %80 1'inin UV ışınlarına bağlı olduğunu unutmayın.

Açık havada çalışan insanlar

Tekrar tekrar güneşlenmenin ötesinde, bazı insanlar, özellikle tüm yıl boyunca açık havada çalışanlar: inşaatçılar, bayındırlık işleri, çiftçiler, bahçıvanlar, denizciler, aynı zamanda kamyon şoförleri ve pilotlar da daha erken etkilenir.

 

Güneş Koruyucusu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her yaz, hepimiz cildimiz için en iyi güneş kremini ararız. Cildim ve yaşam tarzımla eşleşen koruma düzeyi nedir? Ne tür krem ​​tercih etmeliyim? Hem UVA'ya (cildin erken yaşlanmasına neden olan ışınlar) hem de UVB'ye (güneş yanığına neden olan ışınlar) karşı koruma sağlayan bir güneş kremi seçmeli miyim?

Güneş koruyucunuzu seçerken, dikkate alınması gereken birkaç önemli faktör vardır. Diğer şeylerin yanı sıra, cildinizin kendini iyi korumak için ihtiyaç duyduğu SPF (UVA ve UVB güneş koruma faktörü) seviyesini belirlemek için fototipinizi oluşturmanız gerekecektir. Cilt tipinize bağlı olarak güneş koruyucu ürününüzün yapısını da göz önünde bulundurmanız gerekecektir.

 

FOTOTİPİNİZE UYGUN GÜNEŞ KORUMASINI BULUN

Cilt tipinize uygun bir losyon seçmek için fototipinizi bilmek önemlidir. Bu gösterge, cildinizin güneşe maruz kalmaya tepkisini tanımlar.

Fototip 0: Güneşte kolayca yanan cilt.

Bunlar genellikle kendilerini nadiren güneşe maruz bırakan insanlardır. Yandıklarında, yanıklar asla uzun sürmez!

Fototip 1 : Çok açık ten veya beyaz tene sahip kişiler fototip 1 grubundadır.

Genellikle sarı, kızıl saçlı, yeşil veya mavi gözlü insanlardır. Bu cilt tipi güneşte kolayca yanar ve nadiren bronzlaşır.

Fototip 2 : Birkaç istisna dışında fototip 1 ile aynı profildir. Tek fark, hafifçe bronzlaşan, ancak güneşe maruz kaldıklarında çok reaktif kalan cilde sahip bireyler olmalarıdır.

Fototip 3: Orta cilt: Bunlar, neredeyse hiç çilleri olmayan sarı veya kahverengi saçlı insanlardır. Bu cilt tipi oldukça yavaş bronzlaşır.

Fototip 4: Esmer ten: Kahverengi veha siyah saçlı ve kahverengi veya siyah gözlü insanlardır. Bu cilt tipi kolayca bronzlaşır ve güneş yanığı nadirdir.

Fototip 5: Kahverengi veya koyu ten, doğal olarak pigmentli: Kahverengi veya siyah saçlı ve gözlü insanlardır. Bu cilt tipi güneşte çok nadiren yanar ve bu nedenle kolayca bronzlaşır.

Fototip 6: Siyah ten: Siyah saçlı ve siyah veya kahverengi gözlü insanlardır. Bu cilt tipi güneşte yanmaz.

Fototipiniz belirlendikten sonra, size en uygun güneş kremini seçebilirsiniz:

  • 1'den 3'e kadar olan fototipler için yüksek ve hatta çok yüksek koruma önerilir.
  • Fototip 4 ve 5 ise orta veya yüksek koruma gerektirir.
  • Fototip 6 için düşük veya orta koruma yeterli olabilir.
  •  

    GÜNEŞ KORUMA FAKTÖRÜNÜZÜ (SPF) SEÇİN

  • Düşük koruma (FPS 6 veya 10): Bu koruma faktörleri, ışınların %75 ila %90'ını engeller.
  • Orta koruma (FPS 15, 20 veya 25): Bu koruma faktörleri, ışınların %93 ila %95'ini engeller.
  • Yüksek koruma (FPS 30 veya 50): Bu koruma faktörleri, ışınların %96 ila %98'ini engeller.
  • Çok yüksek koruma (FPS 50 ve üzeri): Bu koruma faktörleri, ışınların %98 ila %99'unu engeller.
  •  

    CİLT TİPİNİZE GÖRE GÜNEŞ KREMİ SEÇİN

    Güneş korumanızı seçerken cilt tipinizi de dikkate almanız önemlidir! İşte cilt tipinize bağlı olarak tercih edebileceğiniz veya kaçınabileceğiniz farklı güneş kremleri;

    Kuru cilt: Cildinizi esnek ve yumuşak tutmak için çok nemlendirici kremsi bir ürün seçin.

    Yağlı cilt : Hafif bir formül seçin. Ayrıca matlaştırıcı özelliklere sahip bir ürün arayın.

    Hassas cilt: Kokusuz ve parapen içermeyen bir ürün seçin. Ayrıca "hipoalerjenik", "hipoalerjenik" veya "hassas ciltler için" ifadelerine bakmanızı öneririz.

    Akne eğilimli cilt : Güzellik uzmanınızdan "komedojenik olmayan" etiketli bir ürün isteyin ; ürün gözeneklerinizi tıkamayacak şekilde özel olarak tasarlanacaktır.

    Yaşlanma karşıtı ürün: Diğer şeylerin yanı sıra, cildin erken yaşlanmasına ve kahverengi lekelerin ortaya çıkmasına karşı koruma sağlayan "yaşlanma önleyici" adı geçen ürünleri tercih edin.

    Bebek veya çocuk cildi: 6 aylık olana kadar güneşten korunmaktan kaçının. Bu mümkün değilse, çinko oksit veya karbon dioksit bazlı bir mineral filtre süzgeci kullanın. Ayrıca oksibenzon içermeyen güneş kremlerini de seçin. Bazı güneş kremlerinde bulunan bir alerjendir. Çocuklar için de ciltlerine uygun pek çok ürün piyasada bulunmakta ve net bir şekilde tanımlanmaktadır.

    Tavsiye: Herhangi bir reaksiyonla karşılaşmamak için vücudunuzun küçük bir bölgesine uygulayarak ürüne karşı toleransınızı veya tepkinizi kontrol edin.

     

    FAALİYETLERİNİZE GÖRE DOĞRU KORUMAYI UYGULAYIN

    Bolca terleyeceğiniz yorucu bir egzersiz yapmayı planlıyorsanız, suya ve tere dayanıklı güneş korumasını tercih edin.

    Yüzmek için üzerinde "su itici" yazan bir ürün seçin. Böylece yaklaşık yirmi dakika suda aktif kalacaktır. Ancak, yüzmeyi bitirdikten sonra güneş korumasını tekrar uygulamayı unutmayın!

    Bir sonraki plaj bronzlaşma seansınıza gelince, düzenli koruma gereklidir.

    Yüzmüyorsanız veya çok terliyorsanız, her iki saatte bir krem ​​sürmenizi tavsiye ederiz. Bu durumda, daha sık güneş kremi uygulamanız gerekecek!











     

    Etiketler: Dermojet
    Mayıs 26, 2023
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR