Dişlerimizi Fırçalamak Neden Önemli?

Diş Fırçalama
Çoğu insan dişlerini nasıl fırçalayacağını bilir, ancak onları mükemmel bir şekilde temizlemenin çok daha önemli olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazımızda size temel bilgileri gösterecek, diş fırçalamanızı nasıl mükemmelleştireceğinizi ve dişlerinizi nasıl daha temiz ve sağlıklı tutacağınızı açıklayacağız.

Sabah ve akşam, yani kahvaltıdan sonra ve uyumadan önce dişlerinizi fırçalamanız önemlidir. Ayrıca öğle yemeğinden veya diğer öğünlerden sonra da fırçalayabilirsiniz. Ancak turunçgiller, meyve suları gibi asit içeren yiyecek veya içecekleri tükettiyseniz en az 30 dakika beklemeyi unutmayın. 

Asitler potansiyel olarak mineye saldırırken onları fırçalarsanız, dişlerinize hassas oldukları anda zarar verebilirsiniz. Çoğu zaman bu kadar uzun süre beklemenin mümkün olmadığını biliyoruz, o yüzden size bir ipucu: ağzınızı birkaç kez suyla çalkalayın; bu asitlerin etkisini oldukça azaltacaktır. 

Peki Diş Fırçalamanın Faydaları Nelerdir?

■ Plağı ortadan kaldırır 

Plak bakterileri diş eti çizgisinin ve dişlerin etrafında ve arasında toplanır. Ağızdaki bakteriler şekerli veya nişastalı maddelerle temas ettiğinde plak oluşur. Dişlerinizi fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız, dişleriniz ve diş eti çizgisi arasında veya çevresinde bir plak filmi oluşur. Bu bakteri türü diş minesine zarar verebilir. Bu asitleri fırçalama ve diş ipi ile uzaklaştırmazsanız, ağzınızda diş çürüğü oluşabilir. Ek olarak, plak birikimi diş eti hattında oluşan tartara dönüşebilir. 

Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, dişlerinizdeki yiyecek parçacıklarını ve plakları temizler.

■ Çürük riskini azaltır

Diş çürüğü, diş çürümesinin bir sonucu olabilir. Boşluk, diş minesinde küçük bir deliktir. Bu da diş minesinde ne kadar çok plak varsa, oyuk geliştirme riskinin o kadar yüksek olduğu anlamına gelir. 

Günde bir kez bile diş ipi kullanmak, gizli gıda parçacıklarının ve bakteri plağı oluşumunun giderilmesine yardımcı olabilir. Bu da çürük riskini azaltır.

■ Dişeti hastalığını önlemeye yardımcı olur

Gingivitis, diş eti hastalığının ilk aşamasıdır. Diş etlerinin etrafındaki iltihaplanma, diş eti iltihabının ilk belirtisidir. Diş eti iltihabı nedeniyle diş etleriniz fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanayabilir.

Tedavi edilmezse diş eti iltihabı periodontite dönüşür ve bu böyle devam eder. Bu da enfeksiyonun sonraki aşamalarının daha şiddetli olduğu anlamına gelir. Bu nedenle dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş eti hastalığına yakalanma riskinizi azaltır. 

Kötü nefesi azaltır 

Ağız kokusu, dünya çapında bulunan en yaygın sorunlardan biridir. Ağız kokusunu önlemenin en yaygın ve basit yollarından birinin dişleri fırçalamaktır. 

Yiyecekler dişler ve diş etleri arasında sıkışıp kaldığında, diş çürümesi yavaş yavaş oluşmaya başlar. Bu nedenle yemek parçacıklarını uzaklaştırmazsanız nefesiniz kötü kokar.

 

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

Hem orta kıllı hem de yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ağzınıza uyan ve tüm noktalara kolayca ulaşmanızı sağlayan bir fırça başlığı seçtiğinizden emin olmalısınız. Dişlerinizi düzgün bir şekilde nasıl fırçalayacağınızı bildiğinizi düşünseniz bile, tekniğinizi geliştirebilirsiniz. Aşağıda manuel diş fırçasıyla dişlerinizi en iyi nasıl fırçalayacağınızı açıklıyoruz, okumaya devam edin.

  • Hareket her zaman dikey olmalıdır: diş etinden dişe doğru 
  • Ayrıca dişlerin içini ve sırtını iyice fırçalayın.
  • Fırça kullarını diş arası boşlukları dolduracak şekilde iyice temizleyin.
  • Ayrıca dilinizi ve yanaklarınızın iç kısımlarını, yani bakterilerin yerleştiği alanları da nazikçe fırçalayın. 
  • Diş ipi ve gargarayı unutmayın

    Sizler dişlerinizi mükemmel bir şekilde fırçaladığınızı düşünseniz bile bazı diş aralarına ulaşmak imkansızdır. Bu nedenle yemek artıklarını ve plak birikimlerini ortadan kaldırmak için günde en az bir kez diş ipi kullanmanızı öneriyoruz. Dişlerinizi fırçalamadan önce mi yoksa sonra mı diş ipi kullanıyorsunuz? Diş ipi kullanmak, diş eti hastalığını ve ağız kokusunu azaltabilir  ve bazı diş hekimleri, birikintilerin giderilmesine ve diş fırçası kıllarının dişler arasında daha iyi dolaşmasına yardımcı olması için fırçalamadan önce diş ipi kullanılmasını önerir. 

    İşte dişlerinizi nasıl diş ipi ile temizleyeceğinizi açıklıyoruz, lütfen okumaya devam edin.

  • Kolay kullanım için fazladan 3 veya 4 cm bırakarak diş ipinin her iki ucunu her elin orta parmağının etrafına sarın 
  • Diş ipini dişlerin arasına sokun ve diş eti çizgisinin altını nazikçe ovarak temizlediğinizden emin olun. 
  • Son olarak, daha derin bir temizlik için ağzınızı gargara ile çalkalayın. Gargara  bakteri ve plaklara karşı korur, ağza derinlemesine hijyen sağlar ve her zaman ferah bir nefes sağlar. 

    Artık dişlerinizi nasıl fırçalayacağınızı, ne zaman diş ipi kullanacağınızı, fırçalamadan önce veya sonra ve dişlerinizi ne kadar süreyle fırçalayacağınızı bildiğinize göre, temiz, taze ve sağlıklı diş etlerine ve dişlere nasıl sahip olacağınızı biliyorsunuz. Ve dişlerinizi fırçalarken su musluğunu kapatmayı unutmayın: bu şekilde, ağzınıza her bakım yaptığınızda 6 litreye kadar su tasarrufu yapabilirsiniz.

    Uyarı: Bu yazıda yer alan tavsiyeler tıbbi tavsiye niteliğinde değildir ve sadece bilgilendirme amaçlı sunulmuştur. Ağız ve diş yapınızla ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, diş hekiminize başvurmanızı öneririz.

     

    Gece Uyumadan Önce Neden Dişlerimizi Fırçalamalıyız?   

    Uyumadan önce dişlerinizi fırçalayın.

    Ağız hijyeni sadece gün içinde gerekli değildir. Gece boyunca tam ağız hijyeni sağlamak da çok önemlidir, çünkü bu saatlerde bakteri plağı dişler arasında birikme eğilimindedir. 

    Gün boyunca asitli yiyecek ve içeceklere maruz kalma nedeniyle ağızda mikroplar birikir ve diş minesi demineralize olur (dişleri güçlü tutmaya yardımcı olan mineralleri kaybeder). Gece boyunca dişlerde, dilin arkasında ve diş eti çizgisinde plak oluşur. Ek olarak, gece boyunca tükürük akışı son derece düşüktür, bu da dişlerinizi ve ağız boşluğunuzu bakterilerden kaynaklanan hasara daha yatkın hale getirebilir. Plaktaki bakteriler besinleri parçaladığında, diş minesini daha fazla demineralize edebilen zararlı gazlar ve asitler üretirler. Düşük tükürük akışıyla birleşen bu plak oluşumu, sabahları ağız kokusuna neden olabilir.

    Gece boyunca dişlerde, dilin arkasında dilin arkasında ve diş eti çizgisinde plak oluşur. Plaktaki bakteriler besinleri parçaladığında, diş minesini daha fazla demineralize edebilen zararlı gazlar ve asitler üretirler. Düşük tükürük akışıyla birleşen bu plak oluşumu, sabahları ağız kokusuna neden olabilir. İşte bu olumsuzlukların önüne her gece etkili bir diş temizliği ile geçilebilir.

     

    İyi Diş Sağlığı İçin Başka Neler Gereklidir?

    Günde en az iki kez dişleri fırçalamak ve bir kez diş ipi kullanmak, iyi ağız hijyeni için sadece küçük bir adımdır. Optimal ağız ve diş sağlığına sahip olmak için aşağıdaki adımlar da dikkate alınmalıdır.

  • Ağızda yara oluşturmamak için dişlerinizi günde en az iki kez nazik dairesel hareketlerle fırçalayın.
  • Florür içeren bir diş macunu kullanın.
  • Dişlerinize ve diş etlerinize zarar vermemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
  • Daha fazla bakteriden kurtulmak için dilinizi fırçalamayı unutmayın.
  • Florür de içeren bir gargara kullanmayı düşünün.
  • Diş fırçanızı veya başlığınızı 2 ila 3 ayda bir değiştirmeyi unutmayın.
  • Şekerli içecekleri yedikten veya içtikten sonra diş, diş eti ve ağızda kalan şeker veya yemek artıklarını gidermek için bir bardak su içilmesi önerilir.
  • Çok sayıda meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet uygulayın ve şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın.
  • Diş hekiminizi yılda en az iki kez ziyaret etmeyi ve dişlerinizi rutin olarak kontrol ettirmeyi veya temizlemeyi unutmayın.
  • Etiketler: Dermojet
    Aralık 30, 2022
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR