Diş Eti İltihabı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti İltihabı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti iltihabı, diş etinizin dişlerinizin tabanı etrafındaki kısmı olan diş etinizde tahrişe, kızarıklığa ve şişmeye (iltihaba) neden olan yaygın ve hafif bir diş eti hastalığıdır (periodontal hastalık). Diş eti iltihabını ciddiye almak ve hemen tedavi etmek önemlidir. 

Hafife alınmaması gereken bir ağız hastalığı olan diş eti iltihabını tanımayı öğrenin. Tedavi edilmezse diş eti çekilmesine yol açabilir.

Sağlıklı diş etleri, dişlerin etrafında çukurlu, taraklı bir görünüm ile soluk pembedir. Bununla birlikte, diş eti hastadan hastaya ve dişten dişe çok değişkendir: deri gibidir, işlevi alttaki dokuları ve dolayısıyla dişleri korumaktır ve kırılgan ve daha dirençli diş etleri vardır. 

Diş eti iltihabı sırasında diş eti daha pürüzsüz, daha kırmızı hale gelir, muhtemelen şişer ve bazen dokunulduğunda veya fırçalandığında kanar. Bu olaya  diş eti kanaması denir. Herhangi bir diş eti kanaması, diş eti hastalığının bir belirtisidir ve asla kendi başına tedavi edilmemelidir. Bu asla normal bir olay değildir. Bununla birlikte, bazen diş eti iltihabının belirtileri daha belirgin olabilir. Bu nedenle, olası diş eti iltihabını tespit etmek için yılda bir veya iki kez bir diş hekimine başvurmanız önerilir.

 

 Diş Eti İltihabının Sebepleri Nelerdir?

Diş eti iltihabının ana nedeni diş plağıdır. Bu beyazımsı madde her gün diş yüzeyinde birikir. Yiyeceklerden, aynı zamanda tükürük proteinlerinden, toksinlerden ve her şeyden önce bakterilerden oluşur. Bunlarla karşı karşıya kalan diş eti, kendini korumaya almak ister. Yavaş yavaş, bu diş plağı mineralleşir ve dolayısıyla sertleşir. Daha sonra tartardan söz ederiz. O da esas olarak diş eti iltihabından sorumlu olan bakterilerden oluşur. Ayrıca, diş etlerini daha fazla tahriş etme etkisine sahip olan pürüzlü bir görünüm alır. 

Kötü ağız hijyeni çoğunlukla diş eti iltihabından sorumlu olan diş plağı ve hatta tartar birikiminin nedenidir. Ancak, başka faktörler devreye giriyor:

  • Sigara kullanımı, diş eti hastalığı için ana risk faktörlerinden biridir ve başarılı tedavi şansını azaltabilir. Araştırmalar, sigara içenlerin içmeyenlere göre diş eti hastalığına yakalanma olasılığının yedi kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
  • Düzenli olarak fırçalamamak veya diş ipi kullanmamak gibi kötü diş hijyeni, diş eti iltihabının kolayca önlenebilir nedenlerinden biridir.
  • Eksik plak çıkarma. Dişlerinizdeki tüm plağı temizleseniz bile diş eti çizgisinin altında plak bırakabilirsiniz. Düzenli olarak diş ipi kullanmanız bu durumu minimuma indirecektir.
  • Ergenlik, hamilelik, menopoz ve menstrüasyon dahil olmak üzere hormonal değişiklikler, diş etlerinde hassasiyetin artmasına ve iltihaplanmasına neden olur. Diş eti hastalığını önlemek veya diş eti hastalığı tedavisi görmek için bu fizyolojik değişiklikler sırasında dişlerinize ve diş etlerinize özen göstermelisiniz.
  • Stres, diş eti iltihabının birçok nedeninden bir diğeridir. Sürekli stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve diş eti hastalığı da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinizi sınırlayabilir.
  • Yetersiz beslenme, vücuttaki önemli besin maddelerini çalar ve diş eti hastalığı da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltır.
  • Çeşitli durumlar için kullanılan ilaçlar ağız sağlığını etkileyebilir. Reçeteli veya reçetesiz ilaçlar kullanıyorsanız diş hekiminize söylemelisiniz.
  • Diyabet, kanser ve HIV gibi kronik hastalıklar vücudun diş eti hastalığı da dahil olmak üzere enfeksiyonla savaşma yeteneğini bozar. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa diş hekiminize söyleyiniz.

     
  • Diş Eti İltihabına Sebep Olan Diğer Etkenler ve Risk Faktörleri

    Diş eti iltihabı herkeste görülebilir. Diş eti iltihabı riskinizi artırabilecek faktörler şunları içerir:

  • Kötü ağız bakımı alışkanlığı
  • Sigara içmek 
  • Yaşlılık
  • Hamilelik, adet döngüsü veya doğum kontrol hapı kullanımı ile ilgili olanlar gibi hormonal değişiklikler
  • Ağız kuruluğu
  • Belirli viral ve mantar enfeksiyonları gibi tıbbi durumlar
  • C vitamini eksikliği de dahil olmak üzere yetersiz beslenme
  • Düzgün oturmayan diş restorasyonları veya temizlenmesi zor olan çarpık dişler
  • Genetik
  • Lösemi, HIV/AIDS veya kanser tedavisi gibi bağışıklığı azaltan durumlar

     
  • Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

    Sağlıklı diş etleri soluk pembedir. Dişlerin arasını doldurur. Ve kanamaz. İltihaplı diş etleri genellikle kırmızı ve şişkindir. Ve tekrar tekrar kanar. Örneğin dişlerinizi fırçalarken, tükürdüğünüzde diş macunu köpüğü daha sonra kırmızımsı görünür. Veya bir elmayı ısırdığınızda kanar. Daha sonra meyve üzerinde kırmızımsı izler görülebilir ve diş etlerine dokunulduğunda kanamaya başlayabilir.
    Diş eti kanamalarının nadiren başka nedenleri vardır, örneğin yanlış fırçalama tekniği. Dişlerinizi çok fazla baskı uygulayarak "fırçalarsanız" hassas mukoza zarına zarar verirsiniz. Diş eti kanaması uyarı işareti de eksik olabilir. Bu genellikle sigara içenlerde olur. Çünkü sigara dumanının içeriği ağız mukozasının daha az kanla beslenmesine neden olur. Sonuç olarak, zaten iltihaplanmış olsa bile daha kolay kanar. Bu sayede diş eti iltihabı gözden kaçabilir. Sorunlar devam ederse, diş eti çekilmesi olabilir. Diş eti iltihabı genellikle başlangıçta ağrıya neden olmaz. Bununla birlikte, kronik diş eti iltihabında diş ağrısı meydana gelebilir ve genellikle güçlü bir ağız kokusu yapar.



     

    Diş Eti İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Diş eti iltihabı uygun önlemlerle genellikle birkaç hafta içinde düzelir ve kötü sonuçları olmazken, periodontitis geri dönüşü olmayan bir süreçtir. Diş eti iltihabı tedavi edilmeden ilerlerse, ağız boşluğundaki bakteriler kana geçebilir. Bu durum kalp-damar hastalıkları, belirli kanser türleri ve şeker hastalığı üzerinde olumsuz etki yaratabileceği gibi zatürre gibi akut sorunlara da yol açabilmektedir.



     

    Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

    Diş eti iltihabı, erken tedavi ve tutarlı ağız hijyeni ile etkili bir şekilde mücadele edilebilir:

  • Dişeti iltihabı başlangıçta profesyonel diş temizliğinin bir parçası olarak tedavi edilir. Burada sadece en inatçı yumuşak ve sert bakteri birikintileri uzaklaştırılmakla kalmaz, aynı zamanda dişler parlatılır, böylece bakterilerin birikmesi çok daha zor olur.
  • Ayrıca varsa diş taşları temizlenir ve dezenfekte edilir. 
  • Diş eti iltihabını önlemenin en önemli ve en önemli yolu, tutarlı ve eksiksiz ağız hijyenidir. Dişler günde iki kez florürlü diş macunu ile temizlenmelidir. Ayrıca diş arası boşluklardaki birikintiler diş ipi veya diş arası fırçaları ile giderilmelidir.
  • Antibakteriyel bir gargara genellikle iltihabın ilk hafif belirtilerine yardımcı olur ve aynı zamanda ağız kokusuna karşı da yardımcı olur.

     
  •  
    Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?    

    Diş eti iltihabını önlemenin tek yolu, diş plağını yok etmek için iyi bir ağız hijyeni uygulamaktır. Bu nedenle günde en az 2-3 kez, tercihen her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilir. Kapsamlı bir temizlik dişlerin arasına sıkışmış kalıntıları çıkarmak için ayrıca diş ipi, diş ipi, fırçalar kullanmalısınız… Son olarak, mükemmel ağız hijyeni ile bile tartar oluşumunu önlemek zordur. Bu nedenle yılda en az bir kez diş hekiminizden randevu almanız önerilir. Ağız ve dişlerin tam kontrolünün yanı sıra tartarı ortadan kaldırmanın ve sağlıklı dişleri korumanın tek yolu olan diş taşı temizliği de yapar.

    Etiketler: Dermojet
    Kasım 28, 2022
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR