Cilt Kuruluğuna Ne iyi Gelir?

cilt kuruluğu

Cilt kuruluğu genel olarak baktığımızda kış aylarında artış gösteren bir problemdir. Soğuk havanın cilde teması ile birlikte cilt üzerinde kurumalar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra cilt kuruluğuna yol açan başka faktörlerde bulunmaktadır. Buna ek olarak cilt kuruluğu sadece yüzümüzde değil ellerde, dirseklerde, dudaklarda, dizlerde ve bacaklarda da görülebilmesi mümkün olmaktadır.

Bu yazımızda size cilt kuruluğunun neden olduğu faktörlerden ve cilt kuruluğuna iyi gelebilecek şeylerden bahsedeceğiz.

 

Cilt Kuruluğu Neden Oluşur?

Cilt kuruluğunun meydana gelmesinde birçok neden vardır. Bunlardan ilki üstte de bahsettiğimiz gibi kış aylarında meydana gelen cilt kuruluklarıdır. Bunun yanı sıra cilt kuruluğunu başka nedenlerde tetiklemektedir. Bunlar;

Sıcak Su ile Duş Almak: Cildin uzun süre sıcak suya maruz kalması sonucunda cilt kurulukları meydana gelmektedir. Kuru cilt sahibi olmamak için ılık su tercih edilmelidir. Veya çok sık duş alma alışkanlığından biraz daha uzaklaşmaktadır. Sıcak duşa girdiğimiz zaman ellerimiz, ayaklarımız buruşuk ve renginin açıldığını görürüz. Bu durum ile çok fazla karşılaşmak cilt kuruluğunun habercisi olmaktadır.

Deniz ve Havuza Girmek: Deniz suyu oldukça tuz içeren bir sudur. Bundan dolayı zaman içerisinde cildi gerer ve kurumalara neden olur.  Bu cilt gerilmemeleri ciltte çatlaklara neden olur ve ciltte oluşan çatlaklar cildin yapısını bozar. Denizden çıktığınız zaman çok fazla üzerinizde tuz ile kalmamalısınız. Ayrıca denizde de çok fazla kalmak yine aynı sonucu vermektedir.

Ek olarak havuzlarda bulunan klorda cildi gererek kuru cilt sorununa yol açar. Havuzların temizliği için kullanılan klor maddesi cildimiz için çok zararlı bir maddedir. Havuza girdikten sonra bu suyun üstümüzde kurumasına izin vermemeliyiz.

Çok fazla güneşe ışınlarına maruz kalan ciltlerde cilt kuruluğu gözlemlenir.

Isıtma Araçları: Kış aylarında ısınmak için birçok ısınma aracı kullanırız. Bu ısınma araçları kaloriferler, sobalar, yerden ısıtmalı sistemler ve benzeri ortamdaki nemin azaltır ve hapseder. Uzun vadede ise cilt kuruluklarına sebebiyet vermektedir.

Kalıp Sabunlar: Bazı kalıp sabunlar içeriği itibariyle cildi kurutmaktadır. Bu yüzden cildinize uygun nemlendirici özelliği bulunan kalıp sabunları tercih edebilirsiniz.

İlaç Kullanımı: Kullandığımız bazı ilaçlarda yan etki olarak cilt kuruluğuna sebebiyet vermektedir. Özellikle ciltteki sivilceler için kullanılan ilaçların zaman içerisinde yan etki olarak kuruluk yaptığı gözlemlenmiştir.

 

Cildimizde Kuruluk Olduğunu Nasıl Anlarız?

Cildin kabartması ve pütürlü bir görüntüye sahip olması. Ciltte gözlü görülen kabarcıklar oluşur. Ayrıca pütürlü bir yapıya sahip olur. Örneğin biri ile temas ettiğimiz zaman ellerin çok pürüzlü diyorsa bu cilt kuruluğunun habercisidir.

Duş sonrası, deniz sonrası ve havuz sonrası ciltte meydana gelen gerginlik. Su ile temas sonrası ciltte gerginlik meydana gelir. Ayrıca bu gerginlikler neredeyse hissizleşecek kadar fazla görülmektedir.

Cilt üzerinde çatlamalar. Kuru cilt nemlenemediği için direk olarak çatlamalar görülmeye başlamaktadır. Ciltte oluşan bu çatlamalar gözle görülür ve acı verir.

Cildin üst tabakasının pullu bir görünüme sahip olması ve soyulmaların meydana gelmesi. Cildimizin soyulması ve dökülmesi en önemli cilt kuruluğu göstergesidir. Üst tabakada pullu görünüm meydana gelir ardından ise orası dökülür.

Kaşıntılar ve kaşıntıya bağlı olarak cildin reaksiyon göstererek kızarması. Pullu bir görünüm oluştuğundan bahsetmiştik. Bu pullu görünüm oldukça fazla kaşınmaktadır. Siz bu bölgeyi kaşıdığınızda kızarır ve dökülür

Cilt üzerinde birtakım çizgiler.

 

Cilt Kuruluklarına Ne İyi Gelmektedir?

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı son yıllarda oldukça kullanılmaya başlanmıştır. Yoğun yapısı sayesinde hem ciltteki çatlamaları engeller hem de cildin ihtiyaç duyduğu nemi sağlamaktadır. Vücudun istediğiniz her bölgesinde nemlendirici olarak kullanabilirsiniz. Son yıllarda Hindistan cevizi yağı yiyeceklerde de tüketilmeye başlanmıştır. Günde 1 kez Hindistan cevizi yağı kullanmanız günlük hem ihtiyacınızı gidermeye oldukça yardımcı olacaktır. Güzel ve kalıcı kokusu sayesinde de kadınların vazgeçilmez doğal nemlendiricisi haline gelmiştir.

Yulaf Ezmesi: Yulaf ezmesi kahvaltıların vazgeçilmez bir besini olarak son yıllarca oldukça karşımıza çıkmaktadır. Yulaf ezmesini tüketmenin yanı sıra kuru ciltlerde de kullanılması mümkündür. Yulaf etmesi içerisinde anti-inflamatuar ve antioksidan bulundurmaktadır. Bu iki önemli içerik cildi yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Eğer cildinizden kuruluktan dolayı kaşınmalar ve ise toz halinde satılanlarını ya da yulaf etmesini robottan geçirip toz şekline getirerek bir kür hazırlayabilirsiniz. Toz haline getirdiğiniz yulaf ezmesini ılık su ile karıştırarak cildinize sürerek bekletebilirsiniz. Bir süre bekletmenin ardından cildinizin yatıştığını göreceksiniz.

Bal: Bal içerisinde bulundurmuş olduğu maddeler sayesinde hem cildi nemlendirici hem de cildi yenileyici bir özelliğe sahiptir. Haftada 1-2 kaç kez cildinizin kurumuş olan bölgelerine balı sürerek maske gibi kullanabilirsiniz. Düzenli kullanımda cildinizdeki değişimi göreceksiniz. Balı yıkadıktan sonra günlük kullandığınız nemlendiricinizi sürerek nemlendirme özelliğini arttırabilirsiniz.

Eldiven Kullanımı: Günlük hayatımızın rutininde cildimizin belki de en çok kuruyan bölgesi ellerimizdir. Temizlik yaparken, bulaşık yıkarken ellerimiz birçok kimyasala maruz kalmaktadır. Ellerinizi bu tarz kimyasallardan korumak adına temizlik eldivenlerini düzenli olarak kullanmanızı öneririz. Kış aylarında da soğuk havaya maruz kalan elleriniz için kışlık eldivenlerini tercih edebilirsiniz. Eldiven ile cildinizi koruyarak cilt kuruluğunu engelleyebilirsiniz.

Duş: Çok sıcak suya maruz kalmanın sonucunda cildin kurumaya başladığını sizlere bahsetmiştik. Bu durumu en aza indirmek adına ılık su ile duş almanızı öneririz. Bunun yanı sıra her gün duş almak yerine 2-3 günde bir duş alarak vücudun kendi yağı ile beslenmesini sağlayabilirsiniz. Bu rutin dışardan yaptığımız nemlendirme işlemlerinden daha etkili bir yöntemdir. Eğer çok fazla duş almamanız gerekiyorsa bu durumlarda nemlendirici ve besleyici kremler kullanmanız gerekiyor. Her duş sonrası düzenli olarak bu kremleri kullanmanız cildinizi besleyerek cilt kuruluğunu engelleyecektir.

Cilt nemlendirici Kremler: Cilt nemlendirici kremler her yaşta vazgeçilmez güzellik ürünleri arasında yer almaktadır. Bu aşamada öncelikle cilt tipinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Cilt tipinize uygun olmayan bir nemlendirici istediğiniz etkiyi vermeyebilir. Bu yüzden cilt tipinizi öğrendikten sonra cilt tipinize en uygun olan cilt nemlendiriciyi seçmenizi öneririz. Bunun yanı sıra temiz içeriğe sahip, hayvanlar üzerinde test yapmayan markalardan alışveriş yapmanızı öneririz. Gün içerisinde sabah ve akşam olarak üzere nemlendirici kullandığınız durumda cildinizin ihtiyaç duyduğu nemi sağlayabilirsiniz. Cilt nemlendirici kremlerin, kuru ciltleri tekrar nemlendirmesi için düzenli aralıklar ile kullanılması gerekmektedir. Yani 2 günde bir sürmeye karar verdiyseniz aksatmadan iki günde bir kullanmalısınız. Özellikle kış aylarında cilt nemlendirici kremleri her gün düzenli olarak uygulamanız cildiniz için doğru olacaktır.

Güneş altında bir yürüyüş yaptıysanız yine güneş sonrası kremler ile cildinizi nemlendirip kurumasını mutlaka engellemelisiniz. Güneşe doğrudan maruz kalan ciltlerin mineralleri tekrardan kazanması çok önemlidir.

Aloe Vera: Aloe Vera içerisinde bulunduğu maddeler sayesinde hem yatıştırıcı hem de nemlendirici bir özelliğe sahiptir. Buna ek olarak cilt yanıklarında da sakinleştirme amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca aloe verayı cilt maskesi olarak hafta 2 kez kullanarak cilt rutini oluşturabilirsiniz. Aloe Vera’yı hem kozmetik mağazalarından temin edebilirsiniz hem de aloe vera çiçeğini kopartıp içerisindeki jeli alarak cildinize uygulayabilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: dermojet
Temmuz 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR